latinica  ћирилица
24/09/2024 |  20:51 | Autor: RTRS

Republika Srpska vratila sve nadležnosti na nivou BiH: Odnos 50:50 u skupštini

Biciklisti postigli nemoguće, a 12. jun će ući u istoriju sporta Republike Srpske tog dana su predstavnici srpskog naroda u biciklističkom savezu BiH koje su predvodili Vladimir Kuvalja, Željko Lukić i Goran Guska donijeli odluku o preuzimanju rada BS BiH i na taj način zaustavili pokušaj da se Republika Srpska pretvori u administrativnu ljušturu na nivou BiH.
Predstavnici Srpske - Foto: RTRS
Predstavnici SrpskeFoto: RTRS

Svjesni da političko Sarajevo ima samo jedan cilj a to je nestanak Republike Srpske, Kuvalja je povukao poteze koji su imali ustavno i zakonsko uporište na nivou BiH, u namjeri da zaštiti interese Republike Srpske. Sastavio je tim pravnih stručnjaka i dobio podršku klubova iz Republike Srpske.

- Bio sam svjestan da će to biti dug i težak proces ali sam se vodio sa tim da nisam gledao kakva me sila napada već kakvu svetinju branimo a to je Republika Srpska i srpski narod. Pokušaji pojedinaca iz Federacije da obezvrijede ulogu Republike Srpske u sportu BiH dovela nas je upravo do ovih odluka. Ponosan sam što smo nakon dugih 18 mjeseci uspjeli da se izborimo da Republika Srpska bude ravnopravna sa Federacijom i ovom prilikom se želim zahvaliti svojim saradnicima, predsjedniku Republike Srpske Dodik Miloradu, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za sport za podršku ali onim predstavnicima klubova iz Federacije BiH na čelu sa Tonijem Zorićem koji su postupili u skladu sa zakonom o sportu na nivou BiH zajedno sa nama formirali savez na nivou BiH. Vodeći se politikom predsjednika Republike Srpske, biciklistički savez Republike Srpske uvijek će pružati ruku prijateljstva poštujući zakone i prava svih naroda u BiH-  izjavio je Kuvalja.

Na današnjoj skupštini održanoj u Sarajevu, dva saveza sporazumno podijelili nadležnosti na dva jednaka dijela i sa potpuno jednakim pravima kako za Republiku Srpsku tako i za Federaciju.

Kancelarija BS BiH ostaje u Banjaluci a funkciju generalnog sekretara će obavljati prvi čovjek biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja. Dok je za predsjednika skupštine izabran Goran Guska.