latinica  ћирилица
24/09/2024 |  20:55 ⇒ 25/09/2024 | 07:12 | Autor: RTRS

Cvijanović: Važno poslati poruku o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović večeras je sa saveznim ministrom za EU i ustavna pitanja Austrije Karolinom Edštadler u Salcburgu učestvovala na panel-diskusiji o temi BiH na putu ka EU, te istakla da je posebno važno što su tu bili i predstavnici udruženja iz dijaspore.
Cvijanović na panel diskusiji - Foto: RTRS
Cvijanović na panel diskusijiFoto: RTRS

- Zajedno smo zaključili da su oni važan resurs i Austrije i Republike Srpske. Mislim da je to jedna veza koju treba njegovati. Ovo je bilo uspješno. Imamo naše ljude koji su zainteresovani da čuju ono o čemu smo mi željeli da pričamo - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost brojnim investitorima iz Austrije koji su kao mjesto poslovanja našli Republiku Srpsku.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ona je naglasila da je teško razumjeti šta se zaista dešava na zapadnom Balkanu i zato su očekivanja usmjerena na to da razumijevanje bude veće.

Naglasila je da Edštadlerova razumije situaciju na zapadnom Balkanu i prijatelj je svih naroda u BiH, te ocijenila da je važno da se pošalje poruka da treba da se i dalje izgrađuju i unapređuju dobri politički i ekonomski odnosi.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva je dodala da je Edštadlerova neko ko je lobirao i promovisao potrebu da BiH dobije kandidatski status i početak pregovora.

- Јa sam naravno zahvalna, ali takođe i naš domaćin ovdje je Institut neko sa kim sarađujem više godina i imamo dobro razvijeno partnerstvo. Mislim da je nama Austrija jako važna kao mjesto za izgradnju boljeg razumijevanja - rekla je Cvijanovićeva nakon panel diskusije.

Prema njenim riječima, zemlje Zapadnog Balkana imaju određene ranjivosti, kao i EU koja ponekad ne razumije suštinu i posmatra tehnički cjelokupan proces.

- EU postavlja određene kriterije koji nama ne bi trebalo da budu problem ako su to opšti kriterijumi. Ali, svaki put kada se tu nametnu određeni specifični kriterijumi oni postaju problem i opterećenje za određene zemlje - navela je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je od presudnog značaja da EU posmatra onaj prostor kako on to i zaslužuje, odnosno da zauzme realističniji pristup.

- Da razumije šta su naše brige i strahovi, ali isto tako da nam pomogne da razumijemo da jednog dana kada se nađemo u EU te brige i strahovi treba da budu manji - navela je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je dodala da se o svemu ovome pričalo u Austriji, jer se smatra da je to zemlja koja bi mogla da bude most koji treba da poboljša razumijevanje između BiH sa EU i drugim zemljama.

Saveznim ministar za EU i ustavna pitanja Austrije Karolin Edštadler rekla je da su "zemljama Zapadnog Balkana mnogo obećali".

- Svjesni smo i da postoje određeni problemi koje treba riješiti, isto tako u BiH. Ali mi pružamo podršku BiHi, kao i ostalim zemljama, kako bi mogli da nastave put ka Evropskoj uniji. Kao što sam rekla, najbolji način je direktna razmena mišljenja, a to smo danas uspjeli. Moj pristup, ali i pristup predsjednice Željke Cvijanović je otvorena i direktna komunikacija, jer od svega drugog nemamo nikakve koristi - istakla je ona.

Panel diskusiji prisustvovao je i ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun, te šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.