latinica  ћирилица
24/09/2024 |  21:54 ⇒ 25/09/2024 | 07:36 | Autor: TANЈUG

Petković: Vučić govorom pred Generalnom skupštinom UN pokazao kako se voli otadžbina

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorom pred Generalnom skupštinom UN "pokoljenjima koja dolaze ostavio dragocjenu lekciju o tome kako se voli otadžbina i brane srpski državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji, ali i kako se jedan mali i slobodoljubiv narod bori za mir u svijetu".
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

- Srbija ne spada u red najvećih država na svijetu, niti je srpski narod među najbrojnijim narodima, ali, zahvaljujući porukama predsjednika Vučića, svrstali smo se u red najodgovornijih nacija koje ne zatvaraju oči ni pred izazovima današnjice ni pred prošlošću - istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je ocijenio da je važno da ostane zabilježeno da je Vučić u UN "jasno i otvoreno" govorio o politici dvostrukih aršina, kao i o "bahatosti i licemjerju dijela međunarodne zajednice".

- Danas se isti oni koji su protivpravno prije dvije i po decenije napali Srbiju i od tada sponzorisali separatiste na Kosovu i Metohiji pozivaju na međunarodno pravo, Povelju UN i princip nepovredivosti granica suverenih država - istakao je Petković.

U saopštenju se navodi da je Vučić "cijelom svijetu jasno objasnio" zbog čega međunarodno pravo mora da se poštuje bezrezervno i bez izuzetaka".

- Јer ako se čine izuzeci, kao što je to učinjeno povodom južne srpske pokrajine, principi prestaju da važe i nastupa haos, a tome smo nažalost svi svjedoci - ocjienio je Petković.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je Vučić istakao da ljudska i građanska prava, kao temelj moderne zapadne civilizacije, ne mogu važiti za neke Evropljane, a za druge ne, uprkos tome što, kako se navodi, nisu možda svi to željeli da čuju.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da jedini bude izuzet iz sistema vrijednosti kojim se demokratska Evropa toliko ponosi - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije odbacuju optužbe koje su se čule proteklih dana da je Vučić "prepustio KiM kapricima velikih sila".

- On je danas još jednom dokazao da ne zazire ni od velikih ni od silnih, i da mu je jedina briga i ideja vodilja interes Srbije i njenih građana. I kao mnogo puta do sada klevetnici će zabiti glavu u pijesak, ali narod i istorija pamte velikane i predsjednik Vučić će sasvim sigurno biti upamćen kao jedan od najvećih državnika u srpskoj novovjekovnoj istoriji - saopšteno je iz Kancelarije za KiM.