latinica  ћирилица
25/09/2024 |  08:05 ⇒ 08:05 | Autor: SRNA

Lavrov: Pobijedićemo u sukobu koji je Zapad izazvao preko Ukrajine

Rusija će pobijediti u sukobu koji je Zapad izazvao preko Ukrajine, pošto zapadne zemlje ne razumiju drugi jezik, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, ilustracija)

- Pobjeda je potrebna. Oni ne razumiju nijedan drugi jezik. Pobjeda će biti naša, u to ne sumnjamo. Postali smo istinski ujedinjeni u svjetlu rata koji je započeo Zapad preko Ukrajine - istakao je Lavrov u intervjuu za TASS.

On je rekao da SAD pogoršavaju sukobe širom svijeta pokušavajući da glume "nekog ko sve popravlja". Prema njegovim riječima, situacija u Ukrajini i Pojasu Gaze potvrđuje da SAD, kao neko ko "rješava probleme", samo pogoršavaju sukobe.

Lavrov je napomenuo da UN ćute o napadu na Kursku oblast zapadnim oružjem i ne žele da pominju upad ukrajinske vojske u tu oblast, gdje kijevski režim napada civile.

- Sada, uz terorističke grupe koje napadaju Kursku oblast modernim zapadnim oružjem - svakodnevno se gađaju stambene zgrade, kuće, društveni objekti i civili koji pokušavaju da se prevezu do bezbjednih lokacija. Od predstavnika UN nadležnih za ljudska prava nisam čuo ništa, kao ni od generalnog sekretara /UN Antonija Guteresa/ - naglasio je Lavrov.

Govoreći o uticaju Zapada na zemlje Istočne Evrope, Lavrov je poručio da njihovi lideri moraju da shvate da im njihovi "gospodari" u EU i NATO-u ne vjeruju i da neće biti ni blizu značajnih međunarodnih pozicija.

Lavrov je izjavio da je glorifikovanje kijevskih vlasti u UN ključno za Zapad, te da zapadne zemlje predstavljaju predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kao nosioca demokratskih, globalnih vrijednosti i pokušavaju da kijevski režim "operu" od zločina koje čini.

Kada se radi o stavu i izjavama iz Sekretarijata UN, koji predvodi Guteres, Lavrov smatra da bi on trebao biti neutralan po svim pitanjima i da se vodi relevantnom odredbom Povelje UN.