latinica  ћирилица
25/09/2024 |  08:13 ⇒ 08:20 | Autor: SRNA

Festival "Zlatna vila": Večeras "Urnebesna tragedija"

Predstavom "Urnebesna tragedija" Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta Beograd po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Јagoša Markovića, večeras se u Prijedoru nastavlja 17. Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila".
Predstava "Urnebesna tragedija" - Foto: Ustupljena fotografija
Predstava "Urnebesna tragedija"Foto: Ustupljena fotografija

U pratećem programu u 17.00 časova biće predstavljanje glumice Nele Mihailović, a treća takmičarska predstava igra se u 20.00 časova.

Sinoć je pred prijedorskom publikom Korifej teatar iz Kolašina igrao predstavu "Krst sa petokrakom", po tekstu Velizara Radonjića, a u režiji Zorana Rakočevića, koja govori o okupljanju jedne porodice u crnogorskom selu radi dogovora o sahrani dede koje se pretvara u političku kampanju jer se bliže izbori.

Rakočević je sinoć na okruglom stolu nakon predstave rekao da je Korifej teatar pozorište lokalne zajednice, a predstava "Krst s petokrakom" najzavičajniji tekst koji su radili za 20 godina svoga postojanja.

"Domaći tekst je najzapostavljeniji i, generalno, dramaturška sturka je veoma pasivna u Crnoj Gori, te smo sebi nametnuli misiju da radimo crnogorski tekst. Društveno-politička angažovana farsa bilo je potrebno da se desi u našoj sredini jer promjena vlasti koja se u Crnoj Gori desila 2021. i dalje je tema i društvo je puno ideoloških dihotomija", rekao je Rakočević.

Glumica Anđelija Rondović, koja igra u ovoj predstavi Јavorku i potpisuje scenski pokret, kaže da sve više ima glumaca koji sve manje igraju a sve više rade scenski pokret i da se takav trend pokazuje i u regionu.

- Radim scenski pokret na Fakultetu scenskih umjetnosti i to jeste polje mog interesovanja i polje gdje mogu da napredujem. Zaista mi je žao što prođemo dosta toga na akademijama, a onda to poslije ne korsitmo. Glumimo glavom, a možemo cijelim tijelom - poručila je Rondovićeva.

Glumac Đorđe Tatić rekao je da se predstava bavi ljudskom prirodom, da prikazuje političare koji uče kako da manipulišu, a da ne budu izmanipulisani i da oslikava ljude spremne da trguju kostima i pepelom umrlog člana porodice.

Glumac Pavle Bogojević ukazao je na nezainteresovanost mladih za rješavanje anomalija u društvu i neupućenost u politička dešavanja i funkcionisanja izbornih sistema.

Milica Šćepanović igra lik Radmile za koju kaže da je tragična junakinja i da umnogome oslikava prosječnu ženu u Crnoj Gori.

Selektor festivala Zoran Baroš rekao je da su ga tri stvari opredijelile prilikom izbora ove predstave, a to su aktuelnost teme, scenski pokret i ujednačenost igre.

- Takođe, prijedorska publika nema često priliku gledati crnogorske teatre i slušati taj govor - dodao je Baroš.

U pratećem programu sinoć je predstavljen lik i djelo Miodraga Petrovića Čkalje kroz izložbu Јugoslovenske kinoteke i knjigu njegovog sina, Čedomira Petrovića, "Bilo nekad jedno vreme kad su ljudi bili bolji".