latinica  ћирилица
25/09/2024 |  10:03 | Autor: RTRS

Predstava "Crvenkapica" na festivalu u Subotici

Predstava "Crvenkapica" Dječijeg pozorišta Republike Srpske u režiji Ljudmile Fedorove učestvovaće u takmičarskom programu 31. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Subotica.
Predstava "Crvenkapica" (Foto:  Dječije pozorište Republike Srpske) -
Predstava "Crvenkapica" (Foto: Dječije pozorište Republike Srpske)

Na festivalu, koji je počeo 22. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, po izboru selektora festivala Zorana Đerića našlo se 14 predstava teatara koji dolaze iz Češke, Estonije, Francuske, Litvanije, Mađarske, Njemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

- U takmičarskom programu učestvuju dvije predstave iz Srbije "Bajka o ribaru i ribici" u izvođenju Pozorište lutaka Niš, te Dječije pozorište Subotica sa predstavom "Igraj se sa mnom!". Iz zemalja u okruženju igra pet ostvarenja "Bajka sva od šećera" Kazališta Virovitica iz Hrvatske, "Ferdo, divovska ptica" Lutkovnog gledališča Maribor iz Slovenije, "Zelena gora" cetinjskog NVO Teatra Mladih iz Crne Gore, "Avantura u odijevanju" Plesne trupe Gobi iz Mađarske. Pozitivno pozorište iz Češke predstaviće se ostvarenjem "Praljudi", iz Estonije dolazi Pozorište Triktrek sa predstavom "Kuti" iz Francuske pozorište Snijeg na trepavicama sa predstavom "Ne čekaj me", iz litvanskog pozorišta Bez cipela stiže predstava "Pokušao sam". Njemačko Lutkarsko pozorište Cvikau izvešće predstavu "Virtuelno lutkarstvo: Kopači zlata", Pozorište Gušterov osmijeh iz Španije izvešće predstavu "Majmunica Simona", dok će tursko Pozorište senki Čengiz Ozek odigrati predstavu 'Čarobno drvo -saopštili su organizatori.

Žiri glavnog takmičarskog programa 31. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Subotica čine glumica i rediteljka Morana Dolenc, ovogodišnji dobitnik nagrade Mali princ Luka Kecman, i laureatkinja nagrade Oton Tomanić - Eva Tomaševska.

Predstava "Crvenkapica" Dječijeg pozorišta Republike Srpske na programu je 26. septembra.