latinica  ћирилица
25/09/2024 |  10:51 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Promocija knjige "Nevidljivi heroji Grčke" u Beogradu

Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Srpska akademija nauka i umjetnosti vas pozivaju na promociju knjige dr Gordane Blagojević "Nevidljivi heroji Grčke", 25. septembra 2024. godine u 19:00 časova u Etnografskom institutu u Beogradu.
Dani Srpske u Srbiji - Foto: Ustupljena fotografija
Dani Srpske u SrbijiFoto: Ustupljena fotografija

"Nevidljivi heroji Grčke" je projekat koji je pokrenulo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj sa osnovnim ciljem da se zabilježe svi humani heroji i da se nikad ne zaboravi nesebična pomoć koju je narod Grčke pružio srpskom narodu tokom rata 90-tih godina prošlog vijeka. Tokom rata skoro 20.000 djece koja su preživjela užase rata, izgubili jednog ili oba roditelja, kao i djeca kojima je bila potrebna pomoć bilo je smješteno u grčkim porodicama u 28 gradova i više od 150 opština širom Grčke.

U izdanju Etnografskog instituta SANU (Posebna izdanja, knjiga 103), Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj objavljena je monografija "Nevidljivi heroji Grčke" dr Gordane Blagojević.

U ovoj antropološkoj studiji Blagojevićeva se bavi "istinskim herojima naših dana, glavnim akterima nesvakidašnje višegodišnje akcije pružanja pomoći, podrške, zaštite i ljubavi, Grcima i Grkinjama koji su devedesetih godina 20. vijeka otvorili svoja srca i domove da prime djecu iz ratom zahvaćenih područja sa teritorije nekadašnje Јugoslavije, koji su iznijeli čitav poduhvat, a ostali nepoznati".

Osim većeg broja štampanih fotografija u knjizi je foto i video materijal dostupan i preko "kju-ar" kodova.

"Nevidljivi heroji Grčke" je rijetka antropološka monografija posvećena ljudskoj solidarnosti, čovekoljublju i dobroti, predstavljajući važan doprinos našoj nauci, posebno u oblasti antropologije djetinjstva.