latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:28 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

PU Banjaluka: U avgustu evidentirano 10,4 odsto manje krivičnih djela

Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka u avgustu je evidentirano 129 krivičnih djela, koja su uglavnom manje društvene opasnosti, od čega je rasvijetljeno 117 ili 90,7 odsto, rekao je načelnik ove uprave Đurica Vukelić.
PU Banjaluka - Foto: RTRS
PU BanjalukaFoto: RTRS

Vukelić je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da je u avgustu evidentirano 10,4 odsto manje krivičnih djela nego u uporednom mjesecu prošle godine.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka Slaviša Kojić rekao je da je smanjen broj i krivičnih djela po poznatom i nepoznatom izvršiocu.

- Povećanje registrovano samo kod krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, gdje je evidentirano 10 krivičnih djela, a nadležnim tužilaštvima je dostavljeno pet izvještaja protiv devet fizičkih lica i materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelim iznosi 1.576.221 KM - naveo je Kojić.

On je naglasio da je u oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 110 krivičnih djela, kojih je manje za 15,4 odsto nego u uporednom periodu.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj imovinskih krivičnih djela i to krivičnog djela teška krađa, kojih je manje za 33,3 odsto i evidenitrano ih je šest, što je svakako rezultat preventivnog rada policijskih službenika.

- Tokom avgusta nije evidentirano nijedno krivično djelo razbojništvo, niti je bilo prijava krađe motornih vozila. Rasvijetljeno je jedno krivično djelo krađe motornog vozila iz jula ove godine. Takođe, pronađena su i dva vozila po potrazi Interpola - rekao je Kojić.

Kada je riječ o oblasti zloupotrebe opojnih droga, Kojić je naveo da je evidentirano 76 slučajeva, odnosno šest krivičnih djela i 70 prekršaja, a ukupno je oduzeto oko 1,8 kilograma marihuane, 50 grama kokaina, 54 tablete ekstazi i određena količina amfetamin.

Inspektor Sektora policije Miroslav Đukić rekao je da je evidentirano 99 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kao i da realizovano devet akcija iz oblasti javnog reda i mira.

Đukić je naveo da je broj saobraćajnih nezgoda manji za 4,7 odsto u odnosu na upredni period, te da su evidentirana 463 saobraćajna udesa, u kojima je poginulo jedno lice.

- U okviru 18 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, iz saobraćaja su isključena 72 vozila, 356 vozača, od kojih je 301 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, tri vozača zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga, 24 zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 28 - rekao je Đukić.

Iako je broj saobraćajnih nezgoda manji nego u uporednom periodu prošle godine, Đukić je pozvao učesnike u saobraćaju, u skladu sa kampanjom Ministarstva unutrašnjih poslova "Nijedan više", da poštuju zakonom propisana pravila, te da u saobraćaju učestvuju na odgovoran način, kako bi zaštitili svoj život i živite drugih.