latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:48 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu ključan za napredak ovog dijela Srpske (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem da se ništa ne može postići bez održive vizije i nade, te da upravo to ovaj grad svrstava u urbane i predivne gradove sa dosta dobrog sadržaja.
Predsjednik Srpske obišao mjesto radova na rekonstrukciji Rektorata - Foto: RTRS
Predsjednik Srpske obišao mjesto radova na rekonstrukciji RektorataFoto: RTRS

Predsjednik Srpske je rekao da je održiva nada koju su Srbi nakon rata imali, te da je dovoljno pogledati i vidjeti sve što je izgrađeno.

Dodik je ukazao da je razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu ključno pitanje razvoja ovog dijela Srpske, te da nikada nije bilo upitno jačanje te visokoobrazovne institucije.

Foto:predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Od kada vodim Republiku Srpsku, gradimo fakultete u cijeloj Republici. Foča ne bi bila to što je danas da nema dva fakulteta - naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske nakon sastanka obišao je mjesto radova na rekonstrukciji i izgradnji Rektorata i zgrade Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i park Sunca koji je u izgradnji.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da je u zgradu Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čija je rekonstrukcija i izgradnja u toku, uloženo 11,3 miliona KM.

- Objekat je koštao 11,3 miliona KM, a Univerzitet / u Istočnom Sarajevu/ je radio te poslove. Odavno nisam doživio da gradonačelnik i rektor obilaze i raduju se svakom završenom dijelu radova na zgradi Rektorata i Muzičke akademije - rekao je Budimir novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da su menadžment grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo mnogo olakšali posao za Ministarstvo i Vladu Republike Srpske.

 Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u Univerzitet u Istočnom Sarajevu u ovom trenutku ulažu još oko šest miliona KM za Fakultet fizičke kulture i sporta.Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je nova zgrada Rektorata najljepša u ovom gradu po kojoj će biti prepoznatljiv i najavio preseljenje u novi objekat u novembru.

Kulić je rekao da neizmjeru zahvalnost duguje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Srpske i resornom ministru na podršci u njenoj izgradnji.

Izrazio je zadovoljstvo što su se danas u ovom gradu okupili ljudi koji su najveći doprinos dali da Univerzitet u Istočnom Sarajevu poslije 32 godine dobije novu zgradu Rektorata.

- Kada sam preuzeo dužnost rektora 2019. godine 1. oktobra, već 9. oktobra u posjeti Rektoratu tada je bio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a sada gradonačelnik Ljubiša Ćosić i tada smo iznijeli ideju o izgradnji nove zgrade, Muzičke akademije i koncertne dvorane. Vrlo brzo poslije toga smo organizovali sastanak sa predsjednikom Dodikom. Tada sam ga zamolio dvije stvari, a to je da posjeti Univerzitet i da krenemo u izgradnju zgrade Rektorata i Muzičke akademije. Evo, Bogu hvala ovaj projekat privodimo kraju - dodao je Kulić.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža rekla je da je realizacija ovih projekata takvog obima i značaja da to ne može da uradi jedan čovjek, nego je bilo potrebno da u tome učestvuje kompletan tim uz podršku republičkih institucija.

- Ponosna sam što stojim pred završenom zgradom Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i koncertne dvorane. Oduševljena sam sinergijom koja je posljednje četiri godine vladala između svih instanci koje su učestvovale u realizaciji ovog zaista velelepnog projekta - navela je Žuža.