latinica  ћирилица
25/09/2024 |  12:42 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Beograd: Na festivalu Dok’n’Ritam i film Branka Lazića "Život je maskenbal"

Deveto izdanje Međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam biće održano od 30. septembra do 3. oktobra u Јugoslovenskoj kinoteci i na Dorćol Placu, u Beogradu.
Život je maskenbal - Foto: Ustupljena fotografija
Život je maskenbalFoto: Ustupljena fotografija

Ovo izdanje, pod sloganom "Ritam u ženi. Žena u ritmu", posvećeno je ženskim figurama na muzičkoj sceni. Na festivalu će biti prikazano više od dvadeset dokumentaraca iz trinaest zemalja.

Petnaest naslova publika će gledati premijerno u Srbiji. Posjetioce, takođe, očekuju promocije muzičkih knjiga, razgovori, tribine. Kao i prethodnih godina, biće i koncerata, od kojih je jedan uvijek specijalno osmišljen samo za ovu priliku.

Festival će biti otvoren u ponedjeljak, 30. septembra u Јugoslovenskoj kinoteci, od 20 časova i to srpskom premijerom filma "Praslovan", o Zoranu Predinu, njegovom životu i popularnosti koju je dostigao u Јugoslaviji sa grupom Lačni Franc, kao i o njegovim hitovima koji su postali klasici.

Premijerno će biti prikazan i film o putevima bluza, direktno sa izvora (Autoput bluza), kao i film o Biljani Krstić, najpoznatijoj i najuspješnijoj pjevačici etno zvuka na ovim prostorima. HRT-ov serijal Zauvijek autor, ove godine predstavlja Sašu Antića (TBF, Alejandro Buendija), i on će, kao i film "Grandpa Guru" o Srđanu Ginu Јevđeviću, osnivaču svjetski poznatog benda Kultur Šok, biti premijerno prikazan na ovogodišnjem Dok’n’Ritam festivalu. Posebno emotivan i upečatljiv biće i film "S10 - Neka stvari idu dalje dobro". Ovo je priča o Stien (S10 umjetničko ime), mladoj holandskoj predstavnici na Eurosongu, koja, neposredno po izlasku iz bolnice, u kojoj se borila sa teškim mentalnim problemima, odlazi na takmičenje.

U ruskom filmu "Zašto ostati?" rediteljke Ksenije Mernijak, sa puno duha, tematizuje se dilema muzičara vezana za prostore na kojima stvaraju.

Filmski dio programa biće zatvoren dodjelom nagrada i projekcijom "Sindi Loper: Nek kanarinac zapjeva", o meteorskom usponu ove pjevačice, njenom izuzetnom uticaju na mnoge generacije kroz muziku, kao i o nepokolebljivom feminizmu i neumornoj borbi za prava.

Work’in’Progress, program posvećen filmskim profesionalcima, otvoren je i za publiku. Ovaj segment festivala predstaviće filmove u nastajanju o Rambo Amadeusu, Željku Lučiću, Јanku Niloviću, fank sceni bivše države (Funk YU).

Biće održana i tribina posvećena uticaju TV formata na afirmaciju muzičkog dokumentarca, u kojoj će učestvovati Branko Lazić, urednik dokumentarnog programa RTRS, autor filma "Život je maskenbal" (priča o Dušku Trifunoviću) koji će se takođe gledati na festivalu, kao i Dražen Bauković, autor serijala Muzička industrija (RTCG) koji je, takođe, dragulj ovogodišnje festivalske riznice, namijenjen podjednako profesionalcima i publici.

O pobjedničkim filmovima odlučivaće publika i žiri u sastavu: Aleksandra Kovač, kompozitorka, Ivan Velisavljević, dramaturg i Pavle Terzić, reditelj, autor filma "Bajka bespovratnog vremena", koji je na prošlogodišnjem festivalu osvojio nagradu publike.

Sandra Rančić, osnivač i umjetnička direktorka ovog festivala, povodom njegovog ovogodišnjeg izdanja je izjavila:

- Deveti Dok’n’Ritam će biti zaista specifičan, s obzirom na to da će se festival ove godine odvijati na novim lokacijama, i u novom terminu, koji je kao i uvijek, odabran prije svega prema simbolici datuma. Zadnji dan devetog mjeseca, dan je koji je obilježen slovom Vera, Nada, Ljubav i mati im Sofija. Festival se, dakle, rađa sa puno vjere i povjerenja na novim mjestima, sa puno ljubavi predstavlja nova djela iz oblasti muzičke dokumentaristike, muzičke dokumentarce sa različitih strana svijeta. Većinu filmova režirale su žene ili su glavne protagonistkinje. Svi programi festivala povezani su sa ženskim stvaralaštvom na muzičkoj sceni. Slogan festivala nismo smišljali - kad smo poredali sve sadržaje koji čine 9. Dok’n’Ritam on se sam nametnuo, odlučan i zavodljiv - "Ritam u ženi. Žena u ritmu".