latinica  ћирилица
25/09/2024 |  13:24 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Ustavni sud: Neustavne Stanivukovićeve odluke o bezbjednosti saobraćaja i poskupljenju parkinga

Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku da je izmjena parking zona i poskupljenja istog, koju je donio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković neustavna.
Ustavni sud Srpske u Banjaluci - Foto: RTRS
Ustavni sud Srpske u BanjaluciFoto: RTRS

Ustavni sud uvažio je inicijativu Borana Bosančića za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banjaluka nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom komunalnim djelatnostima. Naime, odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima uspostavljena je obaveza za skupštinu jedinice lokalne samouprave da, u propisanim rokovima i na način kako to predviđaju važeća zakonska rješenja, uredi pitanja koja se tiču organizovanog obavljanja komunalnih djelatnosti, između ostalih, i komunalne djelatnosti upravljanja javnim površinama za parkiranje vozila - javna parkirališta.

Imajući u vidu da, u konkretnom slučaju, Skupština Grada Banjaluka nije uredila pitanja koja se tiču obavljanja komunalne djelatnosti upravljanja javnim površinama za parkiranje vozila – javna parkirališta, u rokovima i na način kako je to predviđeno važećim zakonskim rješenjima u ovoj oblasti, Sud je utvrdio da osporene odredbe Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banjaluka nisu u saglasnosti sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, a samim tim ni sa članom 108. stav 2. Ustava, prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti za zakonom.

Ustavni sud je danas u predmetu broj U-71/23 donio odluku da Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Srž razloga za ovakvu odluku leži u činjenici da u postupku donošenja ovog pravilnika gradonačelnik Grada Banjaluka nije pribavio saglasnost Skupštine Grada Banjaluka na cijenu komunalne usluge parkiranja vozila na javnim parkiralištima na području grada Banjaluka, a što je, po ocjeni Suda, shodno relevantnim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o komunalnim djelatnostima bio obavezan.

Podsjećamo, parking u najvećem gradu Srpske skuplji je od početka oktobra prošle godine. Odluka o poskupljenju koju je donio gradonačelnik izazvalo je oštre polemike u javnosti. Parking je prvo poskupio, pa je zbog oštrog negodovanja jedno vrijeme bio besplatan, potom su vraćene stare cijene parkinga i na kraju su na snagu ipak stupile skuplje cijene koje su sada ocijenjene neustavnim.

Osporenom odlukom cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj tarifnoj zoni dvije marke za svaki započeti čas parkiranja. U prvoj tarifnoj zoni je dvije KM za svaki započeti čas parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi sedam maraka. Cijena parkiranja u drugoj tarifnoj zoni je jedna marka za sat, a cjelodnevna karta za parkiranje u toj zoni pet maraka, dok je sat parkinga u prvoj zoni dvije marke, a cjelodnevna karta sedam KM. Dvije marke se plaća sat parkinga i u nultoj zoni, ali se vozilo smije zadržati maksimalno dva sata.