latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:25 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Ratni vojni zarobljenik protestuje ispred banjalučke Gradske uprave (VIDEO)

Ratni vojni zarobljenik Blaže Štrkić protestuje ispred Gradske uprave u Banjaluci, tražeći da mu se zbog posljedica zarobljeništva odobri vojna invalidnina. Pred vratima Gradske uprave provešće nekoliko dana i neće, kaže, odustati od rješavanja svog statusa. Odgovornim smatra nadležne u gradskom Odjeljenju za boračka pitanja, koji lopticu prebacuju na Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.
Blaže Štrkić - Foto: RTRS
Blaže ŠtrkićFoto: RTRS

Štrkić je zarobljen na bihaćkom ratištu dva mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Razmijenjen je nakon četiri mjeseca. Posljedice, kaže, osjeti u posljednjih 11 godina. Počelo je sa anksioznošću, nesanicom. Uslijedili su panični napadi, agresija, dijabetes.

- Imam papire od 2013. godine, do danas, pijem dvije vrste lijekova. Dobio sam i šećer na sve to. Idem psihijatru redovno. Dobio sam odbijenicu opet zbog toga što nemam papira od 1996. do 2013. godine - kaže Štrkić.

Odbijenica je, kaže Štrkić, stigla od prvostepene komisije nadležnog gradskog odjeljenja iz koje je i stigao poziv na procjenu invaliditeta. Zato je danas na ulazu u Gradsku upravu i postavio transparent i stolicu na kojoj čeka rješenje.

- Moj je zahtjev - hoću vojnu invalidninu, kao ratni zarobljenik koja me sleduje. Ni manje ni više, nisam lopov, nisam kriminalac, svi koji me znaju, znaju kakav sam, šta sam, radim, borim se - ističe Štrkić.

U gradskom Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu tvrde da nisu nadležni za rješavanje Štrkićevog pitanja. Јedina pomoć koju nude je jednokratna, a to Štrkić ne želi, već zahtijeva trajno rješenje.

- Komisija koja je njega i njegov zahjev odbila je formirana od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, a ne od Grada Banjaluka. Mi smo samo servis ovdje i mi smo njega uputili na Komisiju. Komisija je uradila to što je uradila. Oni su mišljenja da on nema pravo na invalidnost - pojašnjava Radivoj Majstorović, ovlašteno lice u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu GU Banjaluka.

A resorno ministarstvo spis predmeta lične invalidnine Blaže Štrkića zaprimilo je 6. septembra, po žalbi na zaključak Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Banjaluka iz avgusta. Objašnjavaju da su u gradskom odjeljenju odbili Štrkićev zahtjev.

- Prvostepeni organ je zahtjev za priznavanje statusa RVI i prava na ličnu invalidninu po osnovu bolesti odbacio kao nedopušten, u skladu s odredbama čl. 130, stav 2 Zakona - navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da je rok za postupanje nadležnog organa po Štrkićevoj žalbi 60 dana u okviru kojeg će, kažu, biti završen i drugostepeni postupak.