latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:30 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Banjaluka: Vještačko jezero napunjeno vodom za piće, a građani mjesecima pod restrikcijama? (VIDEO)

Vještačko jezero koje gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nelegalno gradi kod tržnog centra Delta planet, napunjeno je vodom za piće, tvrde u Gradskom odboru SNSD-a. Podsjećaju da je u najvećem gradu Srpske mjesecima na snazi bila vanredna situacija zbog nestašice vode.
Vještačko jezero kod tržnog centra Delta, Banjaluka - Foto: RTRS
Vještačko jezero kod tržnog centra Delta, BanjalukaFoto: RTRS

Vještačko jezero koje se gradi kod Delte predstavlja samo još jedan u nizu dokaza nezakonitog rada gradonačelnika Draška Stanivukovića, rekao je predsjednik Gradskog odobra SNSD-a Vlado Đajić. Prema važećem regulacionom planu, kaže, na ovom prostoru ne postoji jezero, nego je predviđena gradnja fudbalskog igrališta.

- Ovo je još jedan veliki kriminal i samovolja Draška Stanivukovića. Što je najgore, čuli smo od ljudi iz Vodoovda da je vodu uzeo od Vodovoda koja nije išla preko mjerača, odnosno da je besplatno ovdje prosuo vodu. Ono što je još poražavajuće, što smo čuli od građana, je da je on zavrtao namjerno cijevi, da građani ne dobiju vodu, a da bi on dobio neki kredit za Vodovod - kaže Đajić.

Gradonačelnik je projekat vještačkog jezera predstavio kao privremeni, iako to nije, jer sve što podrazumijeva izgradnju vodovodnih objekata po zakonu mora posjedovati građevinsku dozvolu. Osim što ne posjeduje nikakvo zakonsko rješenje, dodatni problem je što se jezero puni vodom za piće, ističe Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada.

- Iza nas se nalazi vještačko jezero za koje ne postoji ni jedna zakonska regulativa koja bi omogućila ovu gradnju. Prema našim informacijama, Draško Stanivuković je zloupotrijebio svoj položaj i omogućio da se ovdje sipa voda za piće. Podsjetiću vas da samo onih 15.000 ljudi, od Verića do Dragočaja, mjesecima već nema vodu. To je jedan od uzroka zašto visinskee zone grada Banjaluke ovih nekoliko mjeseci unazad nema vodu - tvrdi Ninković.

Stanivuković tvrdi da postoji određen podzemni bunar i sistem koji ide do Vrbasa i na taj način puni, prazni i filtirira vodu u jezeru.

- Što se tiče vještačkog jezera, cijeli sistem je napravljen da se voda kroz bunar uzima iz Vrbasa, koji je od tog mjesta samo na stotinjak metara - kaže Stanivuković.

Stanivuković je izgradnjom vještačkog jezera ponovo dokazao da je estetika grada na prvom mjestu, a ne stvarne potrebe i životni problemi građana, kažu Đajić i Ninković. Podsjećaju da brojna naselja skoro čitavo ljeto nisu imala vodu za piće i osnovne životne potrebe, a da je u pojedinim naseljima kvalitet vode sumnjiv, kažu, potvrdio je i novi izvještaj Instituta za zaštitu zdravlja od 10. septembra.