latinica  ћирилица
25/09/2024 |  17:28 ⇒ 20:28 | Autor: SRNA

Vučić: Ministar iz FBiH se slika sa zastavom BiH i samoproglašenog Kosova, a Srpsku krive za secesiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je načudnije i najsmješnije kada vidi da se ministar iz Federacije BiH fotografiše sa zastavom BiH i takozvanog Kosova, a Republiku Srpsku okrivljuju za secesionističke zahtjeve.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da se to stalno dešava, zato što svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja.

Za svoj jučerašnji govor pred Generalnom skupštinom UN je rekao da niko nije mogao da mu kaže da je rekao nešto neistinito, te da je najsrećniji što je govorio istinu o kršenju međunarodnog prava i Povelje UN na slučaju Srbije.

Sumirajući sastanke koje je imao u Njujkorku, Vučić je izdvojio sastanak sa Ilonom Maskom, vlasnikom kompanija "Spejs Iks", "Tesla" i društvene mreže Iks i sa direktorom "Amazona" koji će da prošire akcije u Srbiji.

Za Maska je rekao da je znao sve o Srbiji, pa i više nego što je očekivao.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom o dijalogu i da mu je rekao koliko je Srbija ozlojeđena i frustrirana zbog svega što se dešava na Kosovu i Metohiji i rušenja svega što je potpisano, ali je naglasio da Srbija nikada neće bježati od dijaloga.

On je dodao da Srba na Kosovu i Metohiji sada ima osam odsto, a da Albanaca ima manje nego što Priština saopštava.

- Naša služba je uradila ozbiljan posao i znamo tačno koliko stanovnika ima na Kosovu. Ako nisu u stanju da prebroje, možemo im pružiti pomoć - dodao je Vučić.

Vučić je naglasio i da se neće desiti da srpska djeca na Kosovu i Metohiji uče po prištinskim udžbenicima, čak i da policija zatvori škole i vrtiće na sjeveru.

- Mi ćemo i dalje da isplaćujemo plate nastavnicima i radićemo sa djecom. Mi ćemo uvijek pronalaziti rešenje. U Prištini je histerija, ni o čemu ne mogu da pričaju osim o Srbiji i Beogradu - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Kine i da je zahvalan na čeličnom prijateljstvu, kao i da je kineski šef diplomatije Vang Јi je bio jasan o pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a sada je to još jasnije.

- Razgovarao sam sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom, hvala im na podršci teritorijalnom integritetu - dodao je on.

On je rekao da je imao mnogo važnih sastanaka sa više afričkih predsjednika, te da u februaru očekuje u Srbiji predsjednika Angole Žoao Lorensa.

- Razgovarao sam sa predsjednikom Sijera Leonea Јulijus Mada Biom, Konga Feliksom Čisekedijem Čilombom. Polako pravimo svoju, ne malu mrežu prijatelja, posebno na afričkom kontinentu, Karibima, Okeaniji. Nastaviću sa dodjelom odlikovanja tim zemljama danas i sutra - rekao je on.

Vučić se juče obratio u Generalnoj skupštini UN na otvaranju "Samita o budućnosti" u Njujorku.