latinica  ћирилица
25/09/2024 |  18:02 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Penzioneri u Banjaluci bez besplatnog prevoza; Stanivuković obećao isplatu, prevoznici novac nisu dobili (VIDEO)

Od danas nema više besplatnog gradskog prevoza za penzionere! Zbog duga Banjalučke gradske uprave, penzioneri su izgubili pravo i na subvencije. Od danas, za naredni mjesec, karte se prodaju po punoj cijeni. Besplatne karte važe do kraja mjeseca. Ne bude li potpisan novi ugovor i izmirena dugovanja, penzioneri će i u buduće plaćati kartu po punoj cijeni. Dok gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tvrdi da grad već danas izmiruje dio duga, prevoznici ga demantuju. Novac im ni danas nije uplaćen. Politički oponenti kažu, gradska kasa je prazna.
Gradski saobraćaj - Foto: RTRS
Gradski saobraćajFoto: RTRS

Prodaja karata za gradski prevoz u Banjaluci, za mjesec oktobar, počela je danas. Ali, po novim uslovima za penzionere. Karte uz subvencije i po nižoj cijeni penzioneri ne mogu više kupiti. Najstarija populacija - iznenađena i razočarana.

A sila u gradskoj upravi je odlučila da nagomila dug prevoznicima od 1,6 miliona maraka. Zbog toga su prevoznici odlučili da karte prodaju prema starom ugovoru. Prevoznici i danas upozoravaju.

- Ugovor koji reguliše ovlaštene karte i besplatne karte ističe 30. septembra i nakon toga te povlaštene karte ne važe, ukoliko se ne potpiše novi aneks ugovora. On do sad nije potpisan jer je naš uslov za potpisivanje izmirenje svih obaveza prema nama - naglasio je Dejan Mijić, direktor autoprevoza Banjaluka.

Uprkos svemu, gradonačelnik Banjaluke i danas dijeli besplatne karte penzionerima. Stare dugove nije izmirio ali zato dijeli nova obećanja.

- Idemo mi uplatit sve odmah. Imamo viška novca grad je stabilan 17 miliona na računu a vi pitate za platit milion i po. Pa platićemo ko od šale, a nismo platili do sada zato što to prevoznici nisu tražili - istakao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ovo je prvi put da čujemo kako neko ne želi svoj zarađeni novac. Da to nije tačno potvrđuju prevoznici, demantujući ove navode ali i druge kojima Stanivuković pokušava da prikrije svoje greške.

- Moram apsolutno i oštro da demantujem da je bilo kakvi pritisci vršeni na nas i pogotovo ne neki tajni sastanci. Mi već u kontinuitetu od momenta kad su nastali ti dugovi odnosno obaveze prema nama u maju prošle godine, konstantno tražimo da se te obaveze izmire. Imali smo u nekoliko navrata obećanja koja nisu ispunjena i uvijek je bilo neko opravdanje - dodao je Mijić.

A opravdanje je jasno, kaže predsjednik gradske skupštine – gradska kasa je prazna. Zbog toga se pita od kud Stanivukoviću novac za najavljeno izmirivanje dugovanja. Upozorava da bilo kakvo preusmjeravanje sredstava za plaćanje dospijelih dugovanja, može biti nezakonito.

- Јa vas moram podsjetiti da je to nezakonito poslovanje jer on za bilo kakvu isplatu ako na toj stavci nema para mora da pita skupštinu grada shodno zakonu o budžetskom sistemu Republike Srpske jer mora dostaviti akt o relokaciji sredstva a prema skupštini grada. Para nema ni za ono što bi bilo neophodno, a to su plate radnike kamo li za ove druge gluposti Draška Stanivukovića - rekao je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Nije ovo prema zakonu a ni moralno prema najugroženijoj populaciji u Banjaluci, kažu Stnivukovićevi politički neistomišljenici.

- Moje mišljenje moj stav je da je žalosno da je naša najstarija populacija ovdje iskoristena u predizborne svrhe. Ali je to očigledno urađeno ne sistemski, pred izbore da bi se dobila naklonost jedne brojne populacije 48 hiljada je penzionera u gradu Banjaluci - kaže Јelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, naglašava da je Stanivuković izmanipulisao najstariju populaciju u najvećem gradu Srpske.

- To je jadno kako ih maltretirao, lagao, nudio sve i svašta i sad se pokazalo evo autoprevoznici su rekli nije plaćao to. Oni su finanisrali prevoz tih penzionera jadnih. Duguje milion i šesto maraka i čuo sma da neće juče da voze. Јa sam juče pozvao javno prevoznike da voze još deset dana. Ne smije se igrati sa ljudskim životima a naručito ne sa penzionerima - poručio je Đajić.

Stare karte po povlaštenim cijenama ili one besplatne, koje Stanivuković pompezno dijelio, banjalučki penzioneri moći će koristiti samo do kraja mjeseca, ukoliko se dugovanja ne izmire. A kako nam prevoznici potvrđuju, do kraja radnog vremena – na njihove račune iz gradske kase kojom Stanivuković zvecka, nije legla ni marka, samo je nastalo još jedno neispunjeno obećanje.