latinica  ћирилица
25/09/2024 |  18:42 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja predsjedniku Srpske: Svjedok potvrdio - Šmit ne može blokirati zakone (VIDEO)

Saslušanjem Dalibora Panića, generalnog sekretara Vlade Republike Srpske završeno je današnje ročište protiv predsjednika Republike i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika. Panić je rekao da niko, a posebno ne OHR i Kristijan Šmit nema pravo da stopira objavljivanje zakona u Službnom glasniku i istakao da, ako se poštuju domaći zakoni, nema pravnih posljedica po bilo koga na osnovu Šmitovih intervencija u Krivični zakon BiH. Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Nedim Ćosić pokušao je da diskredituje svjedoka zbog njegove stranačke pripadnosti SNSD-u, što je odbrana optuženih odbacila kao neozbiljno. Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću sudi se zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, a sudija Sena Uzunović danas je ponovo odbila da se Šmit, kao svjedok, pojavi na sudu.
Podrška pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Podrška pred Sudom BiHFoto: RTRS

Prvi put u sudnici Suda BiH jasno i glasno se čulo da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik. Na pitanje prvooptuženog Milorada Dodika da li Šmit ima pravo da donosi zakone, svjedok Dalibor Panić odrično je odgovorio jer je to pravo domaćih parlamenata. Panić je potvrdio da su u Generalni sekretarijat Vlade Srpske stizali mejlovi iz OHR u kojemse tražilo zaustavljanje objavljivanja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i izmjena Zakona o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske, koji su prethodno prošli ustavnu i zakonsku proceduru.

- Obraćao mi se OHR više puta mejlovima u vezi sa sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske od 7. i 8. jula 2023. Tražili su da obustavimo objavljivanje zakona usvojenih na tim sjednicama. Ne postoji zakonski osnov u Srpskoj da se nešto stopira, ne objavi u Službenog glasniku - kaže Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske.

Sudija Sena Uzunović više puta je prekidala advokate odbrane kada su svjedoka pitali o Dejtonskom sporazuma, Aneksu 10, Bonskim zaključcima, jasno dajući do znanja da ne želi da se propituje status Kristijana Šmita. Na kraju ročišta to je potvrdila odbijanjem zahtjeva odbrane Miloša Lukića, da Šmit bude ispitan kao svjedok. Odbila je Uzunovićeva da odgovori i na direktno pitanje Milorada Dodika da li je riječ o političkom procesu.



- Politički proces kojim se nastavlja farsa koja se pokušava pretvoriti u nešto što izgleda ozbiljno. Glupost, gubljenje vremena, farsa blamaža čitavog pravosuđa. Činjenica da nisu uspjeli da dokažu ni postajanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ni Aneksa 10 ni Bonskih ovlaštenja - poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Današnjim ročištem završeno je saslušanje svih svjedoka. Dalibor Panić bio je šesti a za sve njih , tužilaštvo je imalo svega 25 pitanja, na tri su odustali zbog prigovora advokata odbrane. O pripremljenosti tužilaštva govori i činjenica da nisu pokazali ključni dokaz iz optužnice: Aneks 10, iz kog Kristijan Šmit crpi pravo da mijenja zakone a ni relevenatnu rezoluciju SB UN o njegovom imenovanju.

- Mislim da osim pravno da se matematički dokazuje da ovo Tužilaštvo nije doraslo zadatku koji su im postavli nalagodavci koji su im i dali zadatak da povedu ovaj proces - poručio je Miloš Lukić, vd direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

A zadatak Sene Uzunović u sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika postaje sve jasniji. Sačuvati Kristijana Šmita po svaku cijenu od pojavljivanja pred Sudom i nezgodnih pitanja o njegovom statusu i navodnim pravima da nameće zakone na osnovu kojih se ispisuju optužnice i vodi sudski proces. Otišla je korak dalje i poručila da najavljeno svjedočenje u Strazburu ne znači obavezu da se Šmit pojavi pred Sudom BiH jer su to, kaže, različite pravne situacije.

- Mi smatramo da je on svjedok na okolnosti koje smo predložili veoma bitan, zato što se u svojim odlukama poziva na Bosnke zaključke koji nisu u pravnom prometu u BiH, koji nigdje nisu objavljeni, ne postoje, koji ne postoje nisu nijednoj zvaničnoj instituciji dostavljeni. Prema tome ako se pozivate na to, mislim da je bitno da dođete na sud i kažete na osnovu čega je to ovlaštenje - poručio je Miljkan Pucar, advokat Miloša Lukića.

Naredno ročište zakazano je nakon lokalnih izbora, 9. oktobra kada će odbrana drugooptuženog iznijeti materijalne dokaze. Sljedeći pretresi su 16. i 30. oktobra kada će materijalne dokaze iznijeti odbrana prvooptuženog. Potom Tužilaštvo predstavlja svoje dokaze u tzv. replici nakon čega slijede završne riječi. Tim tempom presuda, ako je i bude biće izrečena krajem godine.