latinica  ћирилица
25/09/2024 |  18:52 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Uz Dodika i Lukića u odbrani ustavnog kapaciteta Srpske (VIDEO)

Brojni građani i nosioci javnih funkcija i danas okupljeni ispred Suda BiH u Sarajevu. Tu su da podrže predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, da stanu u odbranu ustavnog kapaciteta i demokratske snage srpskog naroda i Republike Srpske.
Podrška pred Sudom BiH - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Podrška pred Sudom BiHFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Cilj montiranog političkog postupka je da spriječi dalji politički angažman predsjednika RS Milorada Dodika, kaže poslanik u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica. Јasno je, navodi da se pravosuđu žuri da donese sudsku odluku kojom bi urušili Srpsku, a adekvatan odgovor jeste donošenje Izbornog zakona Republike Srpske.

- U ovoj sprezi CIK-a, Kristijana Šmita, Suda, Tužilaštva, svako ko se bori za interese Republike Srpske upada u bermudski trougao - kaže Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Kluba SNSD u NSRS.

Dok u Federaciji, pa i dio opozicije u Srpskoj aplaudiraju Šmitovoj i Marfijevoj politici, BiH kapitulira, kaže Staša Košarac i napominje da je ovaj proces pred Sudom BiH odbrana od namjesništva.

- Dostojanstveno dolazi iako smatram da ne bi trebao da dolazi u Sarajevo iz više razloga, ali pokazuje svoj stav odlučnosti za borbu za interese Republike Srpske, ne vrijeđajući nikoga, u skladu sa Ustavom!  - rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg u Savjetu ministara.

Kristijan Šmit nas svojom samovoljom vraća u robovlasničko društvo, poručuju BH parlamentarci napominjući da se u ovom procesu ne sudi pojedincima, već Srpskoj i njenim Ustavom garantovanim pravima.

- Nemojte zaboraviti da je sve u suprotnosti sa demokratskim načelima i Ustavom BiH u koji se pojedinci kunu - istakla je Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba SNSD u PD PSBiH.

Gotovo u isti glas poručuje i Snježana Novaković Bursać, delegat u Domu naroda PSBiH.

- Ovo je pokušaj obezglavljivanja Republike Srpske, njenih nadležnosti i uspostavljanja protektorata - ističe Novaković Bursać.

- Mislim da će ovo biti prilika da studenti pravnog fakulteta u svijetu i u Republici Srpskoj izučavaju nenormalnu pravnu praksu - poručio je Miroslav Vujičić, poslanik SNSD u PD PSBiH.

Okupljeni ispred Suda BiH poručuju, na zloupotrebu BH pravosuđa za političko obračunavanje, Srpska će odgovoriti institucionalno, u skladu s Ustavom i zakonima.