latinica  ћирилица
25/09/2024 |  20:26 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

U Beogradu promovisana knjiga "Nevidljivi heroji Grčke"

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" večeras je u Etnografskom muzeju u Beogradu promovisana knjiga "Nevidljivi heroji Grčke" autora Gordane Blagojević, o herojskom poduhvatu "spašavanja djetinjstva" 40.000 srpske djece koje su primili Grci ratnih devedesetih godina.
Promocija knjige "Nevidljivi heroji Grčke" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Nevidljivi heroji Grčke"Foto: SRNA

Knjiga Gordane Blagojević, naučnog savjetnika Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/, predstavlja istinito, potresno svedočanstvo koje potvrđuje da je dobrota uvijek i svakome moguća ako se za nju opredijeli.

Izašla je u izdanju Etnografskog instituta SANU, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj.

Blagojevićeva u knjizi govori da su Grci srpsku djecu kao rođenu primali u svoje porodice i domove i bavili se njima kao dobri roditelji, a da je boravak i gostoljublje djeci donosilo bezbrižnost i spasavalo im život, zdravlje i psihu - što oni danas svjedoče kao odrasli ljudi.

Ona je navela da je samo preko grčkih opština i organizacije Crvenog krsta više od 20.000 srpske djece našlo smještaj u grčkim porodicama, te da je i Grčka pravoslavna crkva dala veliki doprinos i zbrinula takođe njih 20.000.

Blagojevićeva je izjavila da je ideja knjige da se vidljivim učine heroji, odnosno grčke porodice, pojedinci, različite organizacije koje su pružale pomoć sprskoj djeci i srpskom narodu tokom devedesetih godina u najstrašnijim i najmračnijim periodu tokom raspada nekadašnje Јugoslavije i početkom milenijuma.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelena Јovanović Atanasiju rekla je da je ovo predstavništvo prije četiri godine započelo projekat "nevidljivi heroji", kako bi konačno ispričali priču o pomoći grčkog naroda srpskom narodu.

Ona je dodala da je Predstavništvo kroz mini filmove i reklame preko grčkih televizija pozivalo Grke koji su pomagali srpskoj djeci u tom periodu da se obrate Predstavništvu, te da se javio veliki broj ljudi sa veliki brojem priča.

Promociji su prisustvovali i savjetnici u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović i Tijana Kecmanović, a o knjizi su govorili redovni profesor na Odjeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakultetu u Beogradu Vladimir Ribić, te recenzent Ivana Bašić sa Etnografskog instituta SANU.

U okviru manifestacije večeras će u Јugoslovenskoj kinoteci biti prikazani i dokumentarni filmovi Kinoteke Republike Srpske "Јeni, malo svjetlo sa zapada" u režiji Slobodana Simojlovića, po scenariju Snježana Lalovića i Slobodana Simojlovića i "Pečat braće Ljubojevića" po scenariju i režiji Slobodana Simojlovića, producenta Snježana Lalovića.