latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:31 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Bosančić: Smanjiti cijene parkinga nakon odluke Ustavnog suda

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka Boran Bosančić rekao je da očekuje da će biti smanjene cijene parkinga u Banjaluci nakon stupanja na snagu odluke Ustavnog suda Republike Srpske koji je utvrdio da je neustavan pravilnik u vezi sa izmjenama parking-zona i poskupljenjem parkinga.
Boran Bosančić - Foto: SRNA
Boran BosančićFoto: SRNA

Bosančić je naglasio da novi saziv Skupštine grada Banjaluka treba na sveobuhvatan način da riješi problem parkinga na području grada.

- Određivanje parking-zona, parkiranja i drugog treba razmotriti na sveobuhvatan način, bez velikog uticaja politike, već sa aspekta struke i dobrih rješenja da bi grad mogao da funkcioniše - rekao je Bosančić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Bosančić je podsjetio da je prošle godine podnio inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada Banjaluka, te je naglasio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće.

- Pravilnik koji je donesen 22. septembra 2023. godine ovom odlukom je stavljen van snage i čekamo objavljivanje odluke u Službenom glasniku i stupanje na snagu. Važiće stari pravilnik na osnovu čega bi trebalo da budu snižene cijene parkinga - naveo je Bosančić.

On je naglasio da će cijene, zavisno od zone biti smanjene sa jedne na 0,5 KM, sa dvije KM na jednu KM, cjelodnevna sa pet KM na tri KM i sa sedam KM na pet KM, što je, kako smatra, važno za građane jer bi godišnje mogli da uštede od 300 do 350 KM.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da je neustavan pravilnik u vezi sa izmjenama parking-zona i poskupljenjem parkinga koji je donio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.