latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:09 ⇒ 15:11 | Autor: RTRS

Šobot pozvao Gradsku upravu da odmah prekine sa naplatom parkinga

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Nikola Šobot, pozvao je Gradsku upravu da odmah prekine sa naplatom parkinga do primjene odluke Ustavnog suda Republike Srpske, kojom je utvrđeno da je Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, naplati i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima neustavan.
Nikola Šobot - Foto: RTRS
Nikola ŠobotFoto: RTRS

- Ovaj pravilnik, donesen 2022. godine, predstavljao je značajan udarac na budžete naših sugrađana. Nepravedno i nepromišljeno, poskupljenje parkinga nije bilo u skladu sa stvarnim potrebama građana, već je služilo kao još jedan način da se novac uzima od njih. Odluka Ustavnog suda dokazuje da je ta politika bila pogrešna i sada je vrijeme da se ispravi ova nepravda - izjavio je Šobot.

On je naglasio da građani ne treba da plaćaju cijene koje su utvrđene na osnovu neustavnog pravilnika i da je Gradska uprava dužna da momentalno obustavi naplatu, dok se ne donesu nove, pravno valjane odluke.

- Banjaluka mora biti grad u kojem se poštuje zakon i gdje se vodi računa o interesima svih građana. Ne možemo dozvoliti da politika nametanja nepotrebnih troškova bude nastavljena - poručio je Šobot.

Šobot je takođe apelovao na gradonačelnika da počne sa donošenjem odluka koje su u skladu sa pravnim normama i u interesu svih stanovnika Banjaluke, a ne na osnovu političkih ili finansijskih interesa.

- Potrebna nam je transparentna i odgovorna uprava koja radi u korist građana, a ne na njihovu štetu - zaključio je Šobot.