latinica  ћирилица
22/06/2014 |  18:41 | Autor: Telegraf

Aždaje iz klima uređaja!

Iako se klima uređaji nameću tokom vrelih ljetnjih dana kao nešto bez čega se ne može, ipak treba da budete na oprezu i da posebno vodite računa o njihovoj higijeni. U suprotnom možete poprilično da ugrozite svoje zdravlje
Aždaje iz klima uređaja - Foto: ilustracija
Aždaje iz klima uređajaFoto: ilustracija

Usljed paklenih vrućina koje slijede tokom jula i avgusta, gotovo da ne postoji domaćinstvo koje neće zavisiti od klima uređaja.

Ipak, mnoga istraživanja potvrđuju da klima, ma koliko vas spašavala od pakla, nipošto nije vaš prijatelj. Štaviše, može da ima vrlo negativne posljedice po vaše zdravlje ukoliko se ne čisti redovno.

Rashlađivanje

U klima uređajima žive mnoge bakterije i mikroorganizmi, a među njima se kao najopasnija izdvaja bakterija legionela koja može da bude čak i fatalna po život. Ona se razvija i množi u uređajima koji se ne održavaju na pravi način, a simptomi legionarske bolesti koju izaziva ova bakterija su slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, povećana tjelesna temperatura na čak 39 stepeni, kašalj, ali bez iskašljavanja.

Najugroženiji su ljudi koji imaju problema sa respiratornim organima, mala djeca, hronični bolesnici, alkoholičari i starije osobe. Oni izuzetno osjetljivog i slabog zdravlja mogu čak i da umru od ove bolesti, ali ako se otkrije na vrijeme, u tom slučaju se uspješno liječi antibioticima.

Na drugom mjestu po opasnosti koja vreba od klima uređaja nalazi se koksaki virus koji je sve rasprostranjeniji među ljudima. Za ovaj specifični virus koji napada srce vjeruje da je u velikoj mjeri povezan sa sve češćim korišćenjem klima uređaja, iako ova veza zapravo nikada nije u potpunosti dokazana.

Ipak, klima uređaji su svakako pravo leglo zaraza koje vrebaju ukoliko redovno ne zovete servisera. Pravilno održavanje ovih vještačkih rashlađivača podrazumijeva čišćenje na svakih godinu dana, a ukoliko živite u većem gradu i zagađenijoj sredini, onda održavanje podrazumijeva čišćenje i do dva puta godišnje.

Time ćete svakako izbjeći fatalne posljedice po vaše zdravlje, ali i one "blaže", podjednako nepoželjne, poput rinitisa, sinuzitisa, konjuktivitisa, upale pluća i uha, pa čak i pogoršanja astme, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašlja, jakih glavobolja, umora i manjka koncentracije.

 

Rashlađivanje

 

Dakle, slobodno se rashlađujte, ali prije nego što sljedeći put upalite klimu, obavezno provjerite datum njenog posljednjeg servisa. I imajte na umu da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne smije da bude veća od 6 stepeni.