X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/08/2014 |  14:04 | Izvor: RTRS

Cvijanović: Republika Srpska država u nastajanju

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Beogradu, da je Republika Srpska država u nastajanju i da su naivni oni koji ne razumiju šta je Srpska i šta će biti.

Premijerka je, obraćajući se predstavnicma zavičajnih udruženja Srba iz Srpske i BiH u Srbiji, koji su pomogli Srpskoj u poplavama, navela da je Republika Srpska zbog katastrofe koja ju je zadesila u jednom momentu bila na koljenima, ali da se izvukla i da je svakog dana sve zrelija.

"Pred nama su bili i biće brojni izazovi. Mi smi država u nastajanju i moramo oprezno sve to da posložimo u mozaik. Potrebno je vrijeme da se stvari poslože na pravi način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da sve to ne govori bez razloga, nego na osnovu onog kako se odvijaju stvari u regionu i BiH.

Cvijanovićeva je predstavnike udruženja, kojima je dodijelila zahvalnice, upoznala sa situacijom u Srpskoj, odnosno BiH, i ocijenila da su prividni socijalni nemiri u BiH sa početka ovog proljeća bili usmjereni na destabilizaciju Srpske.

Ona je naglasila da vlasti Republike Srpske neće dozvoliti da se išta otrgne od Srpske, jer je ona jedini okvir u kojem srpski narod može da ostvari svoja prava unutar BiH. Naglasila je da su i ona i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik opredijeljeni za dijalog i da poštuju prava i drugih naroda u BiH.

"Mi smo zrela Republika i bićemo još zreliji, upravo, jer smo svjeni da je to način za jačanje naših prava i da u tome nema ničeg što uskraćuje pravo drugih", poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o Srbima van granica Republike Srpske, ona ja naglasila da je to isto tkivo koje se nalazi na različitim destinacijama. Podsjetila je da je u toku realizacija projekta mapiranja srpskih kadrova u dijaspori koji će Vladi Republike Srpske omogućiti da u svakom momentu ima pregled gdje se nalazi neko od uspješnih državljana Srpske i da, evantualno, zatraži njegove usluge.

Pomoć za djecu poginulih boraca koja se školuju u Srbiji

Stipendije je dobilo desetoro studenata u ukupnom iznosu od 6.000 dolara, a novac je obezbijedila Kancelarija Zadužbine "Studenica" u Beogradu.

Premijerka Cvijanović uručila je stipendije studenttima koji žive i školuju se u Srbiji, a djeca su poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

"Ovo je znak pažnje, da se pokaže da se vodi računa o djeci porodica poginulih boraca Vojske RS koji su dali svoje život i bez kojih ne bi bilo Srpske ", rekla je premijerka. 

Pravo na porodičnu invalidninu ovi studenti ostvaruju preko Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.