X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
27/08/2014 |  09:31 | Izvor: TANЈUG

Konferencija o zapadnom Balkanu sutra u Berlinu

Na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, u četvrtak će, u Berlinu, biti održana konferencija o zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja regiona.
Berlin - Foto: AP
BerlinFoto: AP

Delegaciju BiH činiće predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar inostranih poslova Zlatko Lagudžmija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić. Dan posvećen zapadnom Balkanu počeće konferencijom ministara privrede, koju će otvoriti njemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel.

Na dva panela razmatraće se pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanje zapošljavanja, male i srednje privrede kao i investicija.

Zatim će se sastati ministri inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sjedištu njemačke kancelarke Merkel sa premijerima regiona i predsjednikom Evrospke komisije Žoze Manuelom Barozom.

Iz Brisela stiže i komesar za proširenje Štefan File koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti sa predstavnicima privrednih subjekata iz regiona.

Kako je najavljeno u Briselu, evropska trojka ima za cilj da podrži evropske integracije regiona.

U susret skupu Merkelova je poručila da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi.

Kako je objasnila, njemačka vlada odlučila je da organizuje konferenciju, na koju poziva premijere, ministre inostranih poslova i privrede, povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

"Mi smo razmišljali šta učiniti povodom ove godišnjice, a da ne gledamo samo u prošlost i kako možemo da oblikujemo budućnost. Njemačka vlada je došla na ideju da pozove sve države regiona kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, ali u suštini postoji zajedništvo. To je, prema mom uvjerenju, postalo moguće jer su sve zemlje dobile evropsku perspektivu“, naglasila je Merkelova.

"Svim zemljama zapadnog Balkana smo obećali evropsku perspektivu i iza toga stojimo. Vremenski okviri između pristupanja Slovenije i Hrvatske ne moraju biti nikakva mjera za pristupanje drugih zemalja, već je na svakoj državi kada će i kako moći da pristupi", poručila je ona.

Ona je odbacila da EU primjenjuje dvostruke aršine u prijemu novih članica, ukazujući da se jasno vidjelo koja je procedura na putu do članstva na primjeru Hrvatske, kao i da se u vezi Rumunije i Bugarske neprestano prave izvještaji o vladavini prava i napretku u demokratizaciji i borbi protiv korupcije.

Merkelova je ukazala i da se na Balkanu vidi da je potrebno imati "dug dah", ukazujući da je međunarodna zajednica još prisutna sa trupama na Kosovu, gdje postoji i policijska misija EU.

"Ne smiju se zemlje prerano prepustiti same sebi. Čak i kada postoji napredak u tom regionu on se odvija tempom puža", ocijenila je Merkelova.

Tučić: Cilj nam je da predstavimo investicione potencijale BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je danas da je cilj delegacije BiH na konferenciji o zapadnom Balkanu da njemačkim institucijama, predstavnicima Evropske komisije i privrednoj zajednici u Njemačkoj predoči konkretne investicione potencijale BiH.
"U kontekstu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najznačajniji segment ovog skupa je njegov ekonomski blok. Naš cilj jeste da njemačkim institucijama, predstavnicima Evropske komisije i privrednoj zajednici u Njemačkoj pokušamo predstaviti konkretne investicione potencijale BiH", rekao je Tučić pred polazak u Berlin na konferenciju o zapadnom Balkanu, koju organizuje njemački kancelar Angela Merkel.

Tučić je precizirao da će delegacija BiH predstaviti projekte u različitim oblastima, od energetike, transporta, malih i srednjih preduzeća, te metalske, automobilske i drvne industrije do poljoprivredne proizvodnje.

Spremni smo, kaže Tučić, da ostvarimo dublje kontakte i da nakon ove konferencije o zapadnom Balkanu djelujemo na provođenju i operacionalizaciji svih zaključaka, koji će biti doneseni sutra u Berlinu, a sve s ciljem efikasnijeg privlačenja njemačkih investitora u BiH.

"Posljednjih dana u medijima je često pominjan Јadransko-jonski koridor, a s druge strane govori se i o željezničkoj pruzi Beograd - Sarajevo. To su značajni projekti, ali, prema mom mišljenju, postoji i mnogo drugih projekata koji ne zahtijevaju mnogo vremena za realizaciju, a riječ je o nešto jeftinijim projektima", naglašava Tučić.

On pojašnjava da je riječ o projektima koji mogu biti značajna podrška ne samo pojedinačnim zemljama, već i zapadnom Balkanu u cjelini.

"Na neki način optimista sam u pogleda sutrašnje konferencije, jer BiH raspolaže brojnim potencijalima. Lično ću se fokusirati na neke, uslovno rečeno manje projekte, odnosno projekte koji, u svakom slučaju, u nekom kraćem vremenskom periodu mogu da potpomognu i ubrzaju ekonomski i privredni razvoj BiH", izjavio je Tučić.

Aleksandar Vučić pozvao na više investicija iz Njemačke

Prema Vučićevim riječima, srpska vlada od njemačke kancelarke očekuje da "pomogne u očuvanju političke i ekonomske stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Konferenciji u Berlinu prisustvovaće i najviši predstavnici Austrije, domaćini konferencije iduće godine – kancelar Verner Fajman, šef diplomatije Sebastijan Kurc i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

Šef austrijske diplomatije rekao je da zvanični Beč smatra konferenciju o zapadnom Balkanu, koja se ove godine održava u Berlinu a naredne u Beču, za kamen temeljac daljeg proširenja EU na taj region.

Bez zapadnog Balkana evropski mirovni projekat, kao i EU neće biti potpuni, ocijenio je Kurc.

Vučić će tražiti podršku i za projekte sa BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom dvodnevnog boravka u Berlinu od svojih sagovornika će zatražiti podršku za infrastrukturne projekte, prije svega za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd - Bar, ali i za projekte sa Republikom Srpskom, odnosno BiH i Makedonijom.

Vučić će, zajedno sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, pokušati da dobije podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd - Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta, piše list "Danas".

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju i Crnu Goru već i za države centralne Evrope, Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Јadrana – Luka Bar", ocijenili su izvori bliski Vladi Srbije.

Karsten Dumel: Njemačka neće rješavati probleme BiH

Mnogi u BiH će biti razočarani nakon samita u Berlinu, jer je bilo kakvo samostalno nastupanje Njemačke potpuno isključeno, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" Karsten Dumel, direktor Kancelarije "Konrad Adenauer fondacije" u Sarajevu, koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji, njemačkoj stranci koju predvodi Angela Merkel.

"Ljudi se pitaju hoće li Njemačka riješiti vaše probleme. To se neće desiti. Samit će biti pokušaj da se balkanske zemlje, koje još nisu članice EU, usmjere na evropski put, ali ne više od toga", istakao je on.