X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/05/2014 |  20:19 | Izvor: RTRS

Strukturalni dijalog u ćorsokaku

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđu i nakon 7. runde razgovora i dalje je u ćorsokaku. Zvaničnici Srpske ističu da su razlozi zbog kojih je i otpočet strukturalni dijalog zapostavljeni, a jedan od njih je ubrzano rješavanje predmeta ratnih zločina. U prvi plan se gura borba protiv korupcije.

Srpska, poručuju zvaničnici, neće dozvoliti da se pod plaštom reforme pravosuđa otvori priča o reformi policije.

Potrošene su tri godine a nisu riješeni problemi zbog kojih je započeta reforma pravosuđa. Srpska nezadovoljna, jer nije ubrzano rješavanje ratnih zločina nad Srbima, reorganizovan VSTS - strane sudije i dalje sjede u Ustavnom sudu BiH.
"Ukoliko se ne naprave značajni pomaci mi nećemo bježati od aktiviranja odluke o ustavnoj poziciji Suda i Tužilaštva BiH", kaže predsjednik RS Milorad Dodik.
 
Strutkuralni dijalog nije mjesto za razgovor o borbi protiv korupcije, saradnji policije i tužilaštava, stav je zvaničnika Srpske. Odbacuju bilo kakvu mogućnost da se reforma pravosuđa pretvori u reformu policije.

"Koliko god opasnosti bude na tom putu, mi smo spremni da ih izbjegnemo, sve eventualne zamke. Nećemo dozvoliti nikakv prenos nadležnosti," tvrdi Radislav Јovičić, ministar unutrašnjih poslova RS.

U Evropskoj komisiji za RTRS potvrđeno je da su na proširenju strukturalnog dijaloga insistirali Štefan File i Zlatko Lagumdžija. Uvjeravaju da razgovori o saradnji policije i tužilaštava nisu uvod u reformu policije.

Tužilaštvo BiH nije ispoštovalo rokove iz državne Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina. Na dijalogu je otvoreno pitanje tzv „šetajućih“ predmeta zbog čega osumnjičeni za ratni zločin godinama izmiču pravdi.
Predstavnici Suda i Tužilaštva BiH i dalje onemogućavaju bilo kakve izmjene nametnutih zakona o radu ovih institucija, kažu učesnici strukturalnog dijaloga. I pored toga iz EK poručuju da je njihovo prisustvo i dalje poželjno.