latinica  ћирилица
30/04/2024 |  22:31 ⇒ 01/05/2024 | 08:08 | Autor: SRNA

Јenča: Poziv svim stranama da rade na pomirenju

Napredak i trajni mir u BiH mogu se ostvariti samo boljim razumijevanjem prošlosti kroz traženje istine i priznavanje odgovornosti, a svi u BiH treba da rade na pomirenju i borbi protiv govora mržnje, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara UN za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Јenča.
Miroslav Јenča (Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Miroslav Јenča (Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku o situaciji u BiH podsjetio da postoji konsenzus lidera na nivou BiH da su evrointegracije najbolji put za stabilnost BiH.

Јenča je naveo da je generalni sekretar UN Antonio Guteres podržao napore BiH na putu evrointegracija i saradnju sa svim strukturama u zemlji.

Prema njegovim riječima, Guteresov pomoćnik za pitanja genocida izrazio je zabrinutost zbog onoga što je nazvao secesionostičkim prijetnjama, poricanjem navodnog "genocida" i veličanja ljudi koje je nazvao ratnim zločincima.

Јenča smatra da "takva retorika predstavlja prijetnju za pomirenje u BiH".

- Generalni sekretar pozivao je sve u regionu i šire da se bore protiv govora mržnje i narativa zastrašivanja. Svi moraju da to ispoštuju, uključujući medije. Svi moraju da promovišu pomirenje, a institucije treba da pomognu da se sve strane konstukrivno suoče sa prošlošću i da rade u korist napretka svih gražđanja u BiH - dodao je Јenča.