latinica  ћирилица
30/04/2024 |  23:18 ⇒ 23:20 | Autor: SRNA

Šmit poziva na Dejton i kritikuje Srpsku

Kristijan Šmit rekao je u obraćanju Savjetu bezbjednosti da u BiH postoji mogućnost za političku nestabilnost, što se može spriječiti vraćanjem na Dejtonski sporazum, pogotovo kada EU nudi put integracija.
Kristijan Šmit  (Foto:YouTube/Screenshot) -
Kristijan Šmit (Foto:YouTube/Screenshot)

Šmit je veći dio izlaganja putem video-linka posvetio kritikama na račun Republike Srpske čije rukovodstvo, kako je rekao, "neprekidno govori o otcjepljenju, odvajanju entiteta" od BiH.

Iako mu imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN, Šmit tvrdi da je "njegov mandat da nadzire sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

- Јa moram biti garancija postojanja entiteta, koji su dijelovi BiH, koja ima međunarodni subjektivitet - kaže Šmit, kojeg predstavnica Malte Vaneša Frejzir nije najavila kao visokog predstavnika.

On je više puta ponovio da je Republika Srpska sastavni dio BiH.

Šmit je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 odsto teritorije, što su neki shvatili kao prostor za etničke incidente".

On je ocijenio da je pismo koje je UN uputila srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović "ne poštuje pravni okvir BiH".