latinica  ћирилица
01/05/2024 |  09:52 | Autor: SRNA

Linta: "Bljesak" - završni čin etničkog čišćenja Srba iz Zapadne Slavonije

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da zločinačka akcija hrvatske vojske "Bljesak" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda iz Zapadne Slavonije.
Miodrag Linta - Foto: SRNA
Miodrag LintaFoto: SRNA

- U javnosti Srbije često se zaboravlja činjenica da je u Zapadnoj Slavoniji izvršeno prvo etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. U ljeto, jesen i zimu 1991. godine sa većeg područja Zapadne Slavonije protjerano je više od 70.000 Srba, a oko 200 srpskih sela je opljačkano, zapaljeno i minirano - napomenuo je Linta.

Linta je ocijenio da u Hrvatskoj ne postoje stvarna politička volja da se riješi pitanje nestalih lica, koje je najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje.

On je napomenuo da postoji i dalje skoro 500 posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze u zavodima sudske medicine u Hrvatskoj i koji nisu identifikovani, kao i desetina poznatih grobnih mjesta, ali da ne postoji volja da se posmrtni ostaci ekshumiraju i identifikuju.

Linta je rekao za RTS da je veoma važno da Srbija i dalje insistira na suštinskom i stvarnom dijalogu da se riješi ovo važno, civilizacijsko i humanitarno pitanje.

Na današnji dan, prije 29 godina, počela je operacija hrvatske vojske i policije "Bljesak".

Za 36 časova protjerano je više od 15.000 Srba, 283 je ubijeno ili nestalo, među njima 57 žena i devetoro djece.

Za ove zločine niko nije osuđen.