latinica  ћирилица
01/05/2024 |  10:13 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Vulić: Nema veće prijetnje dejtonskoj BiH od Kristijana Šmita

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da nema veće prijetnje dejtonskoj BiH od Kristijana Šmita i družine koja mu hrani ego i ubjeđuje ga da je on visoki predstavnik.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

- Kada sam prvi put čula njegovu skandaloznu izjavu da je on 'garant postojanja entiteta u BiH' mislila sam da je greška u prevodu, ali kada je to ponovio i sinoć na sjednici Savjeta bezbjednosti definitivno se vidjelo o kakvoj osobi je riječ. On je garant, a Milorad Dodik prijetnja!? Takvu izjavu u stanju je da smisli samo patološki lažov kao što je Šmit koji uporno laže i sebe i sve oko sebe da je on visoki predstavnik - navela je Vulićeva.

Ona je izjavila Srni da je njemački turista odavno podsjeća na lika iz filma Emira Kusturice koji ponavlja glumačku repliku: "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem", pa tako i Šmit: "Јa sam visoki predstavnik, ja sam visoki predstavnik", misleći da će laž u koju sebe ubjeđuje jednoga dana postati istina.

- Za početak, poručila bih tom Nijemcu da pročita Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i nauči ko su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da lupa gluposti čak i na sjednici Savjeta bezbjednosti. Zar mu nije dovoljno što je umislio da je visoki predstavnik bez rezolucije Savjeta bezbjednosti, a sada hoće da bude i garant. Niko ne može biti legitimni visoki predstavnik bez tog dokumenta, pa tako ni Kristijan Šmit, a sve i da ima ne može biti nikada i nikako "garant postojanja entiteta" - naglasila je Vulićeva.

Ona je rekla da su ove Šmitove lične interpretacije plod njegovih frustracija, jer Dejton nije književno djelo koje se tumači po ličnom utisku, već mirovni sporazum čije se svako slovo mora poštovati.

- A upravo je Kristijan Šmit taj koji od svog ulaska u BiH razgrađuje i raspakuje Dejton. Njegov jedini i najveći problem je Milorad Dodik koji jeste prepreka raspakivanju Dejtona, jer insistira na njegovom poštovanju i sprovođenju slova, a ne duha. Šmit želi imovinu BiH i raspakuje Dejton s ciljem ostvarivanja ličnih interesa, ali mi iz Republike Srpske nikada mu nećemo dati ni pedalj naše zemlje! - poručila je Vulićeva.

Ona je rekla da srpski politički predstavnici nisu njegovi poslušnici i klimoglavci kao političari iz FBiH koji su na Šmitov mig dali zemlju u Varešu.

- Za sve krize i patroliranja predstavnika Eufora po ulicama u BiH nije niko drugi kriv već upravo Kristijan Šmit. Građani širom BiH su zabrinuti, a za to je kriv isključivo on i bulumenta oko njega koja mu daje podršku za lažnu poziciju. Za razliku od njih, Milorad Dodik se zalaže za dejtonsku BiH, ali takva BiH nije Šmitov interes, pa sije mržnju i nemir među narodima.

Mir i stabilnost u BiH su istinski ciljevi Republike Srpske. Najgrublje narušavanje ljudskih prava nametnuo je niko drugi do Kristijan Šmit, a sve sa ciljem negativnog etiketiranja srpskog naroda i političkog odstrela Milorada Dodika - rekla je Vulićeva.