latinica  ћирилица
01/05/2024 |  12:09 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Šulić: Puna podrška afirmaciji zanimanja agroturistički tehničar

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da resorno ministarstvo daje punu podršku afirmaciji smjera agroturistički tehničar, koji je pokrenula Poljoprivredna škola u Banjaluci, a koji će budućim srednjoškolcima, kroz sticanje znanja o održivoj poljoprivredi, ruralnom razvoju i poslovanju na selu, otvoriti mogućnosti za karijeru u turizmu.
Denis Šulić - Foto: SRNA
Denis ŠulićFoto: SRNA

Šulić je izrazio nadu da će mladi prepoznati potencijal ovog zanimanja i birati ga prilikom upisa u srednje škole.

On je naveo da su u tom kontekstu ove godine akademska zajednica i privredni sektor preduzeli zajedničke mjere promocije, jer je u pitanju privredna grana koja bilježi rast i razvoj.

- Želja nam je da kroz ove aktivnosti dođe do rasta broja učenika opredijeljenih za ovo zanimanje koje će im dati širinu ukoliko se odluče za dalje školovanje u oblasti turizma - rekao je Šulić.

On je naglasio da je ruralni turizam jedna od najbrže rastućih grana turizma u Srpskoj, a sve je više i zainteresovanih ulagača u njegov razvoj i kreiranje sadržaja koji će privlačiti ne samo domaće, već i goste iz svih krajeva svijeta.

Šulić je rekao da smjer agroturistički tehničar nudi znanja iz tri oblasti - poljoprivredne proizvodnje, turizma i ugostiteljstva, čime će se osigurati da oni koji izaberu ovaj smjer budu spremni za rad u poljoprivrednim gazdinstvima usmjerenim ne samo na proizvodnju, već i turističku ponudu.

- U savremenom svijetu u kojem se sve brže živi, turizam usmjeren na prirodu predstavlja sve češći izbor turista iz svih krajeva svijeta. Zbog toga sam siguran da je ovo zanimanje budućnosti, jer Srpska sigurno ima šta da ponudi na ovom polju - rekao je Šulić.