latinica  ћирилица
01/05/2024 |  13:06 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Vujičić: Cvijanovićeva ukazala na štetnost jednostrane rezolucije

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u obraćanja u Savjetu bezbjednosti UN na najbolji način predstavila Republiku Srpsku i argumentovano ukazala na štetnost i posljedice usvajanja najavljene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, izjavio je Srni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Vujičić.
Miroslav Vujičić - Foto: RTRS
Miroslav VujičićFoto: RTRS

Vujičić je istakao da je Cvijanovićeva tokom noćašnjeg obraćanja putem video-linka članovima Savjeta bezbjednosti eksplicitno navela da BiH može opstati isključivo ako se poštuju interesi tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

- Članovi Savjeta bezbjednosti su imali priliku da čuju kakav je stav Republike Srpske o jednostranoj rezoluciji. Posebno je očigledno bilo kako su pozitivno reagovale Kina i Rusija. Bitna je da se čuje stav Republike Srpske, a ne samo Bošnjaka i Kristijana Šmita, koji predstavlja bošnjačku stranu - naglasio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, Cvijanovićeva svoj posao obavlja na najbolji mogući način, što je i noćašnje obraćanje u Savjet bezbjednosti potvrdilo.

- Vidjeli ste da predstavnici zamalja članica Savjeta bezbjednosti Kristijana Šmita ne oslovljaju kao visokog predstavnika, čemu su doprinijele aktivnosti srpskog člana Predsjendištva. Vrijeme je da se konačno raskrinka Kristijan Šmit, a da Republika Srpska ima mogućnost da iznese svoju stranu kada su u pitanju događaji iz skorije istorije BiH - poručio je Vujičić.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u sinoćnjem obraćanju ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da "ponovo napišu" Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.