latinica  ћирилица
01/05/2024 |  13:50 | Autor: RTRS

Episkop Sergije: Skrnavljenje Korčanice se nastavlja (FOTO)

Sa žaljenjem sam primio vijest da će spomen-područje Korčanica, koje se nalazi u samom srcu Grmeč planine, a koje je od 1995. godine pa sve do danas izloženo propadanju i devastaciji, uskoro postati veliki trening centar za "Airsoft", takozvani sport u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije.
Spomen-područje Korčanica - Foto: RTRS
Spomen-područje KorčanicaFoto: RTRS

Podsjećanja radi, na Korčanici je tokom Drugog svjetskog rata bila smještena Centralna partizanska bolnica u kojoj su spas našle hiljade ranjenika, a na toj istoj Korčanici nalazi se i kosturnica u kojoj je sahranjeno više stotina junaka naše zajedničke prošlosti.

Slobodarski Grmeč tokom Drugog svjetskog rata samo 13 dana bio je pod okupacijom, a sve ostalo vrijeme bio je slobodna teritorija na kojoj su slobodno nebo i parče hljeba pronašli oni koji su uspjeli pobjeći ispod ustaškog noža.

Danas, kada se Bosna i Hercegovina kune u antifašizam, Korčanica propada, a devastacija koja je započeta u jesen 1995. godine samo se nastavlja.

Spisak poginulih boraca, izliven u mesingu, odavno je uklonjen, po spomeniku se ispisuju grafiti, hotel i muzej odavno su u ruševinama, a ono malo posjetilaca ovog spomen-područja uskoro će otjerati "sportisti" sa puškom u rukama.

Spomen-područje Korčanica (Foto: RTRS)

Da nevolja bude veća, u podgrmečkim selima podno Korčanice, u Lušci Palanci, Praštalima, Bojištu i Јelašinovcima, ono malo povratnika biće dodatno zaplašeno nezvanim gostima i njihovim, blago rečeno sumnjivim sportskim aktivnostima, za koje im je, od strane Unsko-sanskih šuma, ustupljena površina od čak 657.449 metara kvadratnih.

Vrijeme je da kontinuirana devastacija spomen-područja Korčanica bude zaustavljena, da se obnovi ono što je uništeno, da se vrati dignitet onima koji su život dali za oslobođenje bivše nam zemlje, ali i da se vrati mir među uznemireno stanovništvo Lušci Palanke i okolnih sela.

I na kraju se pitam - da li se ovim pokušava dovršiti ono što nije uspjelo u jesen 1995. godine? Da li nas opet pokušavaju strahom protjerati iz naših podgrmečkih sela ili je važnije slobodarski Grmeč pretvoriti u poligon za "sportske" odnosno paravojne aktivnosti?

Ko može i ko smije reći: Dosta je, pita episkop bihaćko-petrovački Sergije, u svom autorskom tekstu.