latinica  ћирилица
01/05/2024 |  14:20 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska i Srbija danas imaju najveći broj prijatelja u svijetu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbija i Republika Srpska danas imaju najveći mogući broj prijatelja u svijetu, ali da je hendikep što imaju i neprijatelje oličene u Njemačkoj, koja na svaki način pokazuje neprijateljski pristup srpskim nacionalnim politikama.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Kada se prije sedam, osam godina održavala sjednica Savjeta bezbjednosti UN sve je bilo uniformno, ali danas vidimo ozbiljne razlike. Amerika i dalje ima neke većine u Savjetu bezbednosti, ali nikada srpski narod nije imao više onih koji su spremni da kažu da gnusne optužbe, kao što je ta priča o genocidu, nisu tačne - rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je istakao da Njemačka na svaki način pokazuje neprijateljski pristup srpskim nacionalnim politikama i srpskom nacionalnoj poziciji.

- Od one laži kada su se njihovi helikopteri spuštali na prištinski stadion i njihov ministar odbrane pred Bundestagom lagao da se na tom stadionu nalazi logor. To govori o tome da je sve laž - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da će promijeniti sadašnja garnitura političara, ali da da je pitanje da li je ikada Njemačka odustala od osvete prema Srbima.

- Јoš jedan je apsurd i to da je njemačka nacija dva puta napala Srbe i pobila više od polovine srpske populacije u prošlom vijeku u dva svjetska rata i stalno nas uporno krive za svoj poraz. Kao da smo mi ušli u Berlin, a ne da su oni bili u Beogradu - rekao je Dodik.

On je upitao da li bi Srbi sada trebalo da se stide svojih stradanja i predaka.

- Јa bih sad trebalo da se stidim svojih djedova koji su bili u partizanskom pokretu, a Analena Berbok treba da se ponosi zato što je njen djed bio oficir u Hitlerovoj vojci?! Kakvi su to standardi? O čemu se to ovde radi? - upitao je Dodik.

On je ukazao da nije zgodno kada imate američku administraciju protiv sebe, ali da šta god uradili njihov stav ne možete promijeniti.

- Često sam razmišljao o tome što bi se desilo da sam ja prije 10-15 godina rekao, okej, neka se nastavi politika prenosa nadležnosti na BiH. Onda bi oni mene tapšali po ramenu godinu dana, a poslije toga bi bio zanemarljiv. Da se nastavila politika dodvoravanja EU i SAD sada bi se Republika Srpska na prostoru BiH pominjala kao Republika Srpska Krajina u Hrvatskoj - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je izabrao teži put, koji je sigurno omogućio da Republika Srpska ostane i da pokaže da postoji.

- To što neki to ne vide, odnosno dio opozicije, zato su u dramatičnoj manjini i ne postoje na kraju kraja. Ali ovdje je glavni problem kako nastaviti egzistirati u BiH u uslovima kada je bošnjačka politika homogena. Bez obzira što su u različnim partijama, vidimo da kod njih nema razlike i njihov glavni cilj je nestanak Republike Srpske - rekao je Dodik.

On je istakao da je ideja bošnjačke politike u vezi sa rezolucijom o Srebrenici da se napravi politička platforma za dalje borbu protiv Srpske.

- Kako u tim okolnostima da nastavimo da živimo zajedno? Oni kažu da mi želimo secesiju. Kakva secesija? Od čega? Mi smo unijeli našu Republiku Srpsku u zajednicu. Mi ćemo se tamo razdružiti sa Federacijom BiH - rekao je Dodik.