latinica  ћирилица
01/05/2024 |  16:15 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Srpski glas u Savjetu bezbjednosti UN: Željka Cvijanović iznijela argumente - Šmit nije visoki predstavnik (VIDEO)

Republika Srpska je za mir, a bošnjački zvaničnici prijete ratom. Rezolucija o Srebrenici se koristi kao destabilizirajući faktor, jasno je otišlo u svijet zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva Željki Cvijanović, koja se obratila Savjetu bezbjednosti UN na sjednici na kojoj se raspravljalo o situaciji u BiH. Prenijela je da Srpska ne krši Dejtonski sporazum, ni međunarodno pravo, već se zalaže za poštovanje Ustava. Protiv je zloupotrebe i zaobilaženja institucija kao što je to slučaj sa rezolucijom o Srebrenici. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i nema potvrdu Savjeta bezbjednosti, ali krši vladavinu prava koja je pod prijetnjom i američkih i britanskih sankcija, navela je Cvijanovićeva.
Željka Cvijanović -
Željka Cvijanović

Uplitanje u unutrašnje političke i demokratske procese, prijetnje silom i nasiljem, nepoštovanje vladavine prava i kršenje međunarodnog prava, miješanje u izbore, prijetnje su po mir i stabilnost u BiH, rekla je Cvijanovićeve pred Savjetom bezbjednosti UN i dodala da većinu koriste, u raznim manipulacijama i iniciraju strani i pojedini domaći politički akteri koji nastoje da "ponovo napišu" Dejtonski sporazum, Ustav i zakone BiH i međunarodno pravo.

Јasno je ukazala da je među njima i Kristijana Šmit koji se, kaže, ponaša kao tipični despot koji je nedavno nametnuo izmjene Izbornog zakona u BiH.

- U još većem obrušavanju na vladavinu prava, Šmit je izmijenio Krivični zakon BiH kako bi ga koristio kao sredstvo kažnjavanja svakog ko ne poštuje njegove odluke. Trenutno se protiv demokratski izabranog predsjednika Republike Srpske, kao i jednog javnog funkcionera, vodi postupak zato što, ispunjavajući svoje ustavne i zakonske obaveze, nije poštovao Šmitove naredbe - navela je Cvijanović.

Ukazala je da je vladavina prava pod udarom prijetnji i međunarodnih sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. One se koriste za zastrašivanje izabranih i drugih zvaničnika, njihovih porodica, privatnih preduzeća, pa čak i medija.

- Svaki lider koji odbije da se povinuje Šmitu ili koji odbije da prihvati nezakonite subverzije Dejtonskog sporazuma, napada se otvoreno i neumoljivo i postaje meta sankcija. Ove sankcije uvode se bez odgovarajućeg procesa, odnosno bez ikakvog formalnog navoda optužbi, čak i bez pojavljivanja pred sudijom ili sudom, pa makar i na minut - ističe Cvijanovićeva.

Јasno je stavila do znanja svima da strani akteri, kao što je Savjet za provođenje mira, koji nije dio međunarodnog prava jer nije predviđen Dejtonskim sporazumom, i pojedine diplomate u BiH zadiru u unutrašnja pitanja i tako OHR-u pomažu u nezakonitim postupcima, a sada i Šmitu.

- Čak je i rezolucija o danu sjećanja na Srebrenicu, koja se predlaže Generalnoj skupštini UN, eklatantan primjer kako strano miješanje i nepoštovanje Ustava BiH podrivaju mir i stabilnost. Nacrt rezolucije, čiji su autori pojedine zemlje i ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, odražava potpuno nepoštovanje Ustava BiH i Predsjedništva BiH, koje je isključivo nadležno za formulisanje spoljne politike BiH - navela je srpski član Predsjedništva.

Svijet je čuo da Republika Srpska ne podriva demokratiju, već je postojana u stavu da samo demokratski izabrane institucije imaju pravo da donose zakone i da ih ne smiju nametati neizabrani strani državljani.

Nažalost, kaže Cvijanovićeva, dok se srpski i hrvatski narod i njihovi izabrani predstavnici dosljedno bore za poštovanje Dejtonskog sporazuma onako kako je napisan i potpisan, Bošnjaci i njihovi izabrani predstavnici zalažu se za unitarnu i centralizovanu državu.