latinica  ћирилица
01/05/2024 |  17:11 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

UN: Sporan tekst rezolucije o Srebrenici

Tekst rezolucije o Srebrenici, čiji su pokrovitelji Njemačka i Ruanda, je sporan, a pregovori o nacrtu su u toku, objavljeno je na sajtu UN.
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija) -
Savjet bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija)

Kosponzori rezolucije su i međuregionalna grupa zemalja, uključujući BiH, Francusku, Sloveniju i SAD.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji pod nazivom "Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995", trebalo je da bude održano sutra, ali je odgođeno za neki kasniji datum.

Savjet bezbjednosti će u maju održati polugodišnju debatu o BiH. Trenutna ovlaštenja, mandat multinacionalnih stabilizacionih snaga EU /EUFOR ALTEA/ ističe 2. novembra.

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija nikad neće prihvatiti takvu rezoluciju jer nije u saglasnosti sa Dejtonskim sporazumom, s obzirom da jedan od entiteta, koji čine BiH, nije dao svoju saglasnost. On je, takođe, rekao da će nacrt rezolucije destabilizovati zemlju.

Savjet bezbjednosti juče je održao brifing o situaciji u BiH, na zahtjev Rusije. Pred Savjetom su govorili pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Јenča.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovala je u radu sjednice u skladu sa pravilom 39 Privremenog poslovnika Savjeta, dok su BiH, Hrvatska i Srbija učestvovale prema pravilu 37.

Na sjednici se obratio i Kristijan Šmit, čije imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN.