latinica  ћирилица
01/05/2024 |  21:37 ⇒ 21:39 | Autor: TANЈUG

Više od 200.000 demonstranata širom Francuske, uhapšeno 45 osoba (VIDEO)

Više od 200.000 ljudi demonstriralo je danas širom Francuske povodom obilježavanja 1. maja, zahtevajući veće plate, mir u Gazi i jaču bezbjednost u Evropi, saopštila je Generalna konfederacija rada (CGT), dok je policija saopštila da je uhapšeno 45 ljudi.
Prvomajski protesti u Parizu (Foto: EPA-EFE/Teresa Suarez) -
Prvomajski protesti u Parizu (Foto: EPA-EFE/Teresa Suarez)

Takođe, policija je procijenila da je na demonstracijama bilo 121.000 ljudi, navodi BFM TV.

Propalestinske grupe i antiolimpijski aktivisti pridružili su se mitingu, uzvikujući slogane podrške ljudima u Gazi. Grupa demonstranata zapalila je improvizovane olimpijske prstenove kako bi pokazala nezadovoljstvo Ljetnjim igrama koje počinju za manje od tri mjeseca.

Francuski sindikati upozorili su na štrajk tokom Olimpijskih igara ako vlada ne isplati adekvatne naknade ljudima koji su primorani da rade tokom ljetnjih odmora.

Sindikati su izbrojali 50.000 demonstranata u Parizu, dok se u policijskom štabu navodi da ih je bilo 18.000, prenosi France 24.

Prve tenzije su se desile na čelu povorke u Parizu, kada su demonstranti razbijali izloge i autobusku stanicu, a policija je upotrijebila suzavac, pri čemu je povrijeđena najmanje jedna osoba.