latinica  ћирилица
13/05/2024 |  15:28 | Autor: RTRS

Medicinske sestre i tehničari važna karika u liječenju pacijenata

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara u prijedorskoj Bolnici upriličena je svečana akademija. Organizatori su Udruženje medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor, Udruženja diplomiranih medicinara zdravstvene njege Republike Srpske i prijedorska Visoka medicinska škola.
Svečana akademija - Foto: RTRS
Svečana akademijaFoto: RTRS

Radno vrijeme medicinskih sestara i tehničara ne postoji. Na usluzi su svakodnevno, osim redovnih pacijenata i svojoj porodici, komšijama, prijateljima. U ovom pozivu neminovna je velika količina stresa koju možete prevazići jedino ako ovaj posao volite, priča Marija Kecman, iza koje se iskustvo dugo više od tri decenije.

- Za ovo je potrebna jedna velika ljubav , veliko doricanje, jedna podrška proodice, supruga, djece, na prvom mjesto ovaj posao treba voljeti. Neminovna je jako velika doza stresa i svi smo mi izloženi stresu, ali s obzrom da svoj posao volim taj stres kompenzujem tom ljubavi prema svom pozivu, prema pacijentu, prema čovjeku uopšte - kaže Kecmanova.

Osim svečanog karaktera akademije, akcenat je bio na edukaciji medicinskog osoblja, koji su ovom prilikom slušali i stručna predavanja na temu "Obrazovanje medicisnkih sestara i izazovi s kojima se medicisnke se sestre svakodnevno susreću".

Snježana Јokić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor, kaže da je ova svečana akademija tradicija koju svake godine obavljaju i tom prilikom slave ovaj humani poziv.

Medicinske sestre i tehničari predstavljaju izuzetno važnu kariku u svakodnevnom funkcionisanju i liječenju pacijenata i zbog toga akcenat uvijek treba bude na njihovoj edukaciji, poručeno je iz prijedorske Bolnice.

- Mi možemo reću da smo zadovoljni dosadašnjim nivoom obučenosti naših kadorva ali naravno, uvijek treba težiti i nečemu boljem kroz opremanje, korz edukaciju i sve ostalo što prati sam proces liječenja pacijanata - istakao je Aleksandar Kec, pomoćnik direktora za ljudske resurse Opšte bolnice "Dr Mladen Stojanović".

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara i tehničara.