latinica  ћирилица
14/05/2024 |  15:50 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska mnogo ulaže u putnu infrastrukturu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se mnogo ulaže u putnu infrastrukturu i da Republika Srpska i njeni fondovi to mogu da izdrže.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je na centralnom panelu pod nazivom "Dugoročni pravci razvoja - zapadni Balkan" rekao da Republika Srpska već raspolaže auto-putem u dužini od 120 kilometara i da je primarni cilj da se nastavi prema Modriči.

- Imamo već ugovorene aranžmane. Ugovorili smo sa Kinezima put od Modriče do Brčko distrikta i od Brčko distrikta do Bijeljine. A od Rače do Bijeljine već se gradi dio auto-puta. I vjerujemo da ćemo u narednih četiri ili pet godina moći da imamo spoj između Banjaluke i Beograda i da bude povezan auto-put. S tim što ćemo opet imati jedan mali problem koji ćemo pokušati da riješimo - naveo je Dodik.

On je pojasnio da partneri iz bošnjačkog naroda traže trasu koja je do 20 kilometara duža, što je potpuno neracionalno sa stanovišta Republike Srpske.

Dodik je rekao da je plan u ovoj godini razviti projekte u vezi sa brzim putem koji treba da ide od Trebinja prema Bileći, pa sve do Višegrada.

Dodik je dodao i da se vrši sanacija i modernizacija puta koji ide od Zvornika sve do Pala.

EKONOMIЈA SRPSKE NAЈMANjE ZADUŽENA U REGIONU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Јahorini da je Republika Srpska ima ekonomiju koja raste i da je najmanje zadužena u regionu.

Dodik je istakao da je Republika Srpska je kreirala nova rada mjesta, te da je samo od Nove godine do danas otvoreno više od 5.000 radnih mjesta.

- Republika Srpska ima povećan domaći proizvod sa 16 milijardi od prošle godine na 19 milijardi KM, koliko će biti ove - rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon što je otvoren Јahorina ekonomski forum.

On je naveo da Republika Srpska bilježi nove investicije i sprovodi dinamičnu privrednu aktivnost, te da ima najniže zbirne stope opterećenja na bruto plate.

- Republika Srpska pomaže investitorima. U ovom trenutku generiše se 10 milijardi KM novih investicija - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se rast ekonomije bilježi i u BiH, te da to govori o tome da postoji ambijent da se ovdje stavaraju dobre poslovne ideje.

- Imate zemlje kao što je u Srbiji gdje je strukturu vlast takva da osigurava nove investicije, ali vidimo isto tako i djelovanje opozicionih i drugih grupa. Tako da u BiH je to specifično zato što je BiH stvorena od dva entiteta i tri konstitutna naroda - kaže Dodik.

On je rekao da je održavanje Јahorina ekonomskog foruma veoma značajno i da je prilika da se unaprijede i politike Republike Srpske.