latinica  ћирилица
16/05/2024 |  14:16 | Autor: RTRS

Stojičićeva za Rusku gazetu: Kroz kulturu njegovati rusko-srpske bratske odnose

Bilateralna saradnja Republike Srpske sa Ruskom Federacijom u oblasti kulture je na najvišem nivou, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić povodom Festivala "Dani Rusije u Republici Srpskoj" koji će biti održan od 18. do 20. maja u Banjaluci.
Aleksandr Borisov i Željka Stojičić (Foto: Rossiйskaя gazeta) -
Aleksandr Borisov i Željka Stojičić (Foto: Rossiйskaя gazeta)

Stojičićeva je u ekskluzivnom intervjuu za Rusku gazetu izjavila da je u Republici Srpskoj povećano interesovanje za učenje ruskog jezika.

- Naš obrazovni sistem proširuje mogućnosti za nastavu ruskog jezika što je omogućeno međudržavnim sporazumima, inicijativama Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci, kao i Državnog pedagoškog univerziteta u Tuli. Zahvaljujući njima u junu je na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu počeo da funkcioniše Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku. Očekujemo značajne rezultate u ovom pravcu. Razmjena studenata je veoma važna i korisna i za Rusku Federaciju i za Republiku Srpsku - naglasila je Stojičićeva.

Ona je konstatovaala da je bilateralna saradnja sa Ruskom Federacijom u oblasti kulture na najvišem nivou.

- Kao što naše kulturne institucije redovno posjećuju Rusiju, tako i brojni ruski muzičari, umjetnici i pozorišne trupe neprestano dijele svoju bogatu kulturu sa Republikom Srpskom, gdje su uvijek cijenjeni gosti - rekla je ona Stojičićeva.

Ministarka Stojičić je istakla značaj popularizacije simbola rusko-srpskih bratskih odnosa, među kojima su Sava Vladislavić Raguzinski i Mihail Miloradović.

- Neophodno je njegovati kulturu sjećanja među budućim generacijama, sjećati se naše istorije i ne dozvoliti da se ona zaboravi - zaključila je Stojičićeva.