latinica  ћирилица
26/04/2024 |  18:55 ⇒ 27/04/2024 | 07:52 | Autor: RTRS

Bošnjačkim političarima Srpska kriva za sve - tragikomičan istup Konakovića (VIDEO)

Tragikomačin je istup Elmedina Konakovića koji je optužio predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegove saradnike za hapšenja u Federaciji - kaže ministar finasija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić. U svojoj paranoji, Konaković je okrivio i Srbiju za navodno ugrožavanje bezbjednosnog sektora u tom entitetu.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Obrušio se i na tužioce koji rade na tom predmetu, zbog čega su mu iz njihovog Udruženja odgovorili da neprimjereno koristi poziciju ministra da diskredituje i ugrožava nezaviosnost tužilaca.

Oglasio se i VSTS da je neprimjerena Konakovićeva izjava o radu pravosudnih institucija i da se to može smatrati kao pokušaj pritiska na rad pravosuđa.

Inače, narko kartel Tito i Dino, koji djeluje iz Dubajia, prema međunarodnim policijskim navodima pere "prljavi" novac od prodaje narkotika preko saradnika u Federaciji.

Kriptovane-poslovne veze svjetski poznatog narko-kartela Tito-Dino sa policijskim zvaničnicima i biznismenima iz Sarajeva, novac od droge iskorišćen za kupovinu policijskih unoformi, hapšenja, sudski proces u najavi-sve je to ako pitate Elmedina Konakovića napad na federalni, bezbjednosni sistem.

Nedovoljno jako pa poteže teži argument, da je u pozadini kobnog plana prema kojem je glavni saradnik Edina Gačanina na Balkanu, ni manje ni više nego Dodik.

- Zašto, zato što Dodik nikada lošije nije stajao, naravno da mu smeta ovo što mi radimo, naravno da smo politikom na bh. sceni potpuno devastirali taj koncept sukoba, u kojom secesionisti stoje lošije nego ikad, u kojem su izolovani, u kojem plate dobijaju od poštara, normalno da mu je muka od toga što mi radimo - rekao je Konaković, koji je i predsjednik NiP.

Odavno se bošnjački političari bude i liježu s mišlju da su Dodik i Republika Srpska krivi za sve.

I saobraćajni kolaps u Sarajevu, štrajk rudara, izlivanje rijeka ali okriviti Srbiju za "prljavštinu" u sopstvenom dvorištu odnosno pravosudno-policijsku montažu kako to kaže Konaković, teško može da se objasni.

- Dolazim do zaključka je on stvarno imao veze sa šefom narko kartela, te da je zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci povezao nas iz Republike Srpske sa dešavanjima u FBiH. To je suludo - naglasio je Srđan Amidžić, ministar finasija i trezora u Savjetu ministara.

Od kada su prije tri dana počela hapšenja i pretresi po Sarajevu i Zenici, Elmedin Konaković održao je dvije pres konferencije, plus jedan objavljen post na Fejsbuku.

Neprestano je ponavljao da se nikada nije sreo u Dubajiu sa Edinom Gačaninom.

Teško optužuje Tužilaštvo BiH da mu "pakuje" aferu i staje u zaštitu uhapšenog biznismena Gorana Memije za koga mediji tvrde da je dobio od kartela 320.000 evra.

- Koristeći govornicu ministarstva, neargumentovanim izjavama ministar Konaković dovodi postupajuće tužioce u aktuelnim predmetima u negativan kontekst ali i pokušava da utiče na ishod tih slučajeva - navedeno je u saopštenju Udruženja tužilaca FBiH.

Od 23 uhapšenih u policijskoj akciji "Crna kravata dva", rađenoj u saradnji sa američkim FBI i EVROPOL-om troje je zadržano u pritvoru, na slobodi su direktor FUP i šef federalnih specijalaca.

Deset lica je pod mjerama zabrane.

- Organizovali su grupu ljudi sve radi sticanja protivpravne-imovinske koristi, a koja se ogledala u pribavljanju nelegalnih novčanih sredstava u njima poznatom iznosu. Organizatori su vršili pranje novca koje potiče iz ilegalne trgovine drogom narko-kartela "Tito Dino" širom svijeta - istakao je Sanjin Kulenović, tužilac Tužilaštva BiH.

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH izjave tužioca u Tužilaštvu BiH nazvao je smiješnim.

- Žalosno, ja da sam tužilac bilo me stid da izađem pred medije da objasnim građanima šta sam govorio - kazao je Isak.

Indikativno je da je nekoliko dana pred hapšenja, lider SDA Bakir Izetbegović, obrazlažući zašto se neće odazvati pozivu na Bošnjački sabor rekao da ne želi nikakav kontakt sa Elmedinom Konakovićem sve dok se ne razriješe ozbiljne optužbe da je imao veze sa narko kartelom dokumentovane u skaj aplikaciji.