latinica  ћирилица
07/10/2015 |  15:51 | Autor: TANЈUG

Zaustavljeni pokušaji prodaje nuklearnog materijala u Moldaviji

Moldavska policija je saopštila danas da je zajedno sa američkim FBI uspjela u posljednjih pet godina da zaustavi četiri pokušaja krijumčara da prodaju nuklearni materijal ekstremistima na Bliskom istoku.
Nuklearni otpad u Moldaviji (foto: www.gdnonline.com) -
Nuklearni otpad u Moldaviji (foto: www.gdnonline.com)

Najnoviji slučaj je bio u februaru, kada su tajni agenti ponudili velike količine radioaktivnog cezijuma, prenio je AP. Istražitelji su naveli da se vjeruje da veliki dio materijala dolazi iz Rusije i tvrde da su neke bande povezane sa ruskim obavještajnim službama.

Policija i pravosusdni organi Moldavije su, kako se navodi, te informacije podijelili sa AP-om, kako bi istakli koliko je opasno postalo nuklearno crno tržište.

Prema njihovim navodima, pogoršanje odnosa između Rusije i zapada, otežalo je dolaženje do saznanja da li šverceri uspijevaju u prodaji u inostranstvu radioaktivnog materijala koji potiče iz Rusije.

Јedna istraga otkrila je pokušaj da se proda uranijumska bomba kupcu sa Bliskog istoka, što je prvi poznati slučaj te vrste.

U toj operaciji, prisluškivanja i razgovori sa istražiteljima su pokazali da je posrednik za bande u više navrata govorio sa mržnjom o Americi, jer je bio fokusiran na šverc osnovnog materijala za atomsku bombu, namenjenu kupcu na Bliskom istoku.

Kroz uvide u prisluškivanja, snimke hapšenja, fotografije materijala za bombe, dokumenta u razgovore, AP je utvrdio da krijumčari isključivo traže kupce koji su neprijatelji zapada.

Razvoj događaja ispunio je dugogodišnja strahovanja da bi bande organizovanog kriminala mogle da pokušaju da se povežu sa grupama kao što su Islamska država i al Kaida, koje imaju jasne namjere da koriste oružje za masovno uištenje, navodi agencija.