latinica  ћирилица
19/08/2016 |  18:17 ⇒ 20/08/2016 | 10:43 | Autor: RTRS

Vučić: Unutrašnja pitanja Srpske i BiH nisu moja ovlašćenja (VIDEO/FOTO)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sletio je na banjalučki aerodrom Zalužani.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučića su na aerodromu dočekali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Foto: RTRS

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na spekulacije da će od predsjednika Milorada Dodika tražiti da otkaže referendum o Danu Republike.

- Bilo šta što se tiče unutrašnjih pitanja Republike Srpske i BiH to nisu moja ovlašćenja, a sa druge strane, sve što mislim reći, reći ću mojim prijateljima iz Srpske, ali to je naša stvar i rekao bih to je naš politički dio. Mislim da mi nikada nismo bili bliži i da današnja manifestacija u Gradini pokazuje koliko smo ujedinjeni i koliko smo zajedno. Neko misli da time stvara zlu krv ili pravi sukobe, ali od tog posla nema ništa, ne pada nam na pamet - poručio je Vučić.

Istakao je da su Srbija i Srpska uspjele nešto što u prošlosti nisu, a to je da zajedniki djeluju .

- Ne možete da čujete lošu riječ iz usta zvaničnika Srbije o Srpskoj, a srećan sam što je tako i sa druge strane - istakao je premijer Srbije.

Premijerka Željka Cvijanović rekla je da će, bez obzira na pritiske i opstrukcije, kojih već ima, biti održan referendum o Danu Republike. 

- Svakako, najvažnija je istitucionalna saradnja između Srpske i Srbije. To namjeravano da njegujemo i naravno, kao dobri prijatelji, mi razmjenjujemo mišljenja o različitim stvarima, ali sigurno ne utičemo jedni na druge kad se donose institucionalne odluke - istakla je premijerka.

Cvijanovićeva je naglasila da je svaki savjet dobrodošao, ali da je ono o čemu sada spekulišu mediji samo još jedna spekulacija s obzirom na aktuelnost teme.

- Ono što želim da kažem je da će referendum biti održan - navodi Cvijanovićeva.

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

U zajedničkoj organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije, u Spomen-području Donja Gradina obilježava se 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac.