latinica  ћирилица
25/03/2017 |  16:19 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Radna mjesta garant opstanka i ostanka u Svodni (VIDEO)

Nesvakidašnja priča dolazi nam iz sela Svodna,koje mnogima može da bude primjer.
Svodna - fabrika - Foto: RTRS
Svodna - fabrikaFoto: RTRS

U preduzeću "Sana Elvis",koje je pokrenula jedna od mještanki,zaposleno je preko stotinu žena, što je i razlog zbog kojeg su mnoge mlade porodice ostale na svom ognjištu. Kako u selu gotovo svi rade,a neko mora da vodi računa o djeci, ovo mjesto dobilo je i svoj vrtić.

Posao u rukama- plata i doprinosi redovni, sve to nadomak kuće.Dovoljno je razloga kaže, Duška Pejić da ne pomišlja o odlasku iz sela.

- Sigurno da bih otišla, da nema ovakvog posla otišla bih sigurno, svako ide gdje mu je bolje, priča Duška radnica u "Sana Elvis".

Da i na selu ima života i posla mimo poljoprivrede potvrđuju i ostali radnici preduzeća. "Sana-Elvis" obraćuje tekstil i proizvode izvozi uglavnom na tržište Njemačke. Obim proizvodnje povećava se iz dana u dan..

- Trenutno Sana Elvis ima 110 zaposlenih, i planira primiti pet, šest radnika u 2017. godini, istakla je Mira Lazić, direktorica preduzeća "Sana-Elvis".

Velika zaposlenost i nova radna mjesta garantuju opstanak , ali i ostanak stanovništva u Svodni.

Za razliku od mnogih sela u Republici Srpskoj, u kojima se osnovne škole gase, u Svodni je drugačija priča.

U poslednjih četiri godine bilježi se stalno povećanje broja upisanih učenika u Osnovnu školu "Dragan Vujanović".

- Mi smo od prije 5 godina od upisa 25 učenika došli u situaciju da sad ove godine imali 35 upisanih učenika, istakao je direktor škole Miodrag Zorić.

I ne samo to – u septembru prošle godine u Svodni je, prvi put, sa radom počeo i dječiji vrtić, u kojem dane provodi sve veći broj mališana.

Dječija graja u Svodni čuje se na svakom koraku. Možda je primjer ovog mjesta dobar pokazatelj u kojem smjeru treba ići prilikom planiranja pronatalitetne politike.