latinica  ћирилица
23/04/2017 |  17:01 | Autor: RTRS

Ko to pomaže napretku SAD?

Potpredsjednik SAD Majk Pens zahvalio se japanskim kompanijama za doprinos ekonomskom prosperitetu SAD.

"Naša trgovina je važan faktor našeg uspijeha. Ekonomsko partnerstvo između Sjedinjenih Država i Јapana će nastaviti da raste i cvijeta", izjavio je Pens, dodajući da dvije države zajedno čine trećinu svjetske ekonomije, prenosi agencija Frans pres.

U obraćanju japanskim i američkim poslovnim liderima koji borave u posjeti Tokiju, Pens je rekao da su SAD zahvalne za japanske investicije i podsjetio je na jake poslovne veze između prve i treće najveće svjetske ekonomije.

Takođe je pohvalio japansku automobilsku kompaniju Tojotu i druge velike japanske korporacije zbog njihovog doprinosa prosperitetu SAD.

"Vaše poslovanje stvara radna mjesta i podstiče inovacije u Sjedinjenim Državama i Јapanu", poručio je Pens.

Kako podsjeća AFP, američki predsjednik Donald Tramp je početkom januara zaprijetio Tojoti uvođenjem carina zbog planirane izgradnje nove fabrike za proizvodnju automobila u Meksiku.

Nekoliko nedjelja poslije toga, Tojota je najavila da će investirati 600 miliona dolara i otvoriti 400 radnih mjesta u jednoj od svojih fabrika u SAD, u sklopu investicije u vrijednosti od 10 milijardi dolara u SAD u narednih pet godina.

Izvor: TANЈUG