latinica  ћирилица
22/05/2017 |  11:40 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Povratnička porodica Ćorić ostaje bez imovine? (VIDEO)

Nakon jedanaest godina pravne borbe, povratnička porodica Ćorić iz sela Bučići kod Mostara, pita se da li je pravda dostižna.
Problemi - povratničke porodice - Foto: RTRS
Problemi - povratničke porodiceFoto: RTRS

Porodici Ćorić prijeti pljenidba imovine zbog hiljadu u po maraka neplaćenih sudskih troškova. Izgubili su spor od nekadašnjeg komšije Hrvata, čiji su psi poklali njihovo stado ovaca. Tako su ostali i bez jedinog izvora prihoda.

Đurđa i Јovan koji su u osmoj deceniji života traženi iznos ne mogu da plate. Ogorčeni su što umjesto odštete dobijaju kaznu i što je prvostepena presuda u njihovu korist, koju je donio Opštinski sud u Mostaru poništena na Kantonalnom sudu.

Đurđa kaže da je prvo njima tuženi trebalo da plati 4.000 maraka za jedanaest stradalih ovaca, ali je na ponovljnom postupku došlo do, kaže, promjene iskaza i laži, te da su sada oni dužni da plate troškove.

Nekadašnji komšija, izvjesni Ivan Lozančić je, objašnjavaju Ćorići, bespravno zauzeo napušteno srpsko imanje i tu držao pse, koji su napadali stada i na ispaši i u štalama. Plašili su se i za svoju bezbjednost. Nadali su se da će na nekadašnjem ognjištu nakon izbjeglištva i 18 selidbi naći mir, a ne doživjeti progon.

Јovan Ćorić kaže da su kuću najvećim dijelom sami obnavljali, te da su dobili nešto donacija u materijalu, ali su morali da plaćaju velike dnevnice za njegovu ugradnju. Naglašava da su sada ostali bez ikakvih sredstava i da ih na sve to "ubi nepravda".

Komšije Hrvati i malobrojni srpski povratnici Ćorićima su bili pomoć i podrška i svjedoci su svih nedaća koje su ih zadesile.

- Onaj ko je slab njega gaze, a ko je jak može šta hoće - ogorčen je komšija Dušan Pantić. 

I bez prijetnje pljenidbom imovine, Ćorići u teškim uslovima vode svakodenevnu borbu za goli život.

Podsjećamo, da je u Bučićima kod Mostara prije rata živjelo oko 40k srpskih porodice, a danas su ih samo tri.

Pantić smatra da za nekoliko godina ovdje neće biti nikoga, jer se ljudi ne vraćaju.

Ćorići, nažalost, nisu usamljen primjer povratnika koji su u dijeljenju pravde na bh. način ostali kratkih rukava. Nadaju se da će nakon sagledanog stanja sudski izvršitelji odustati od pljenidbe i poništiti odluku.