latinica  ћирилица
21/07/2018 |  09:37 | Autor: SRNA

Uskoro spomen obilježje u Mokrom

U Mokrom kod Pala uskoro bi trebalo da bude izgrađen spomenik za oko 70 poginulih srpskih borca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, najavio je predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina.
BORS -
BORS

Parađina je objasnio da bi naredne sedmice trebalo da bude poznat tačan spisak boraca čija će imena biti uklesana na spomen-obilježje.

On je naveo da će spomen-obilježje biti izgrađeno pored spomenika žrtvama fašističkog terora, iznad Osnovne škole "Mokro“".

On je istakao da su dobili pismenu saglasnost od SUBNOR-a da pored spomenika borcima Narodnooslobodilačke borbe u Mokrom može biti izgrađen i spomenik palim borcima.

"Logike ima, jer je to spomenik Srbima iz nekih prošlih vremena koji su se borili za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima i kada to posmatramo to su preci nečijih očeva, stričeva...", smatra Parađina.

Parađina je naveo da su izrađeni maketa i projekat za spomenik, a da nadležni opštinski organ treba da pripremi određenu dokumentaciju.

Prema njegovim riječima, nadležna komisija opštinske boračke organizacije sprovešće proceduru za najpovoljniju ponudu da bi što prije krenuli u realizaciju tog projekta.

"Planiranom dinamikom pokušaćemo da to obilježje završimo krajem septembra", kaže Parađina.

Parađina je istakao da na ovaj način ne dozvoljavaju da se zaborave učesnici istorije i branioci svoga naroda.

"Prethodnih godina intenzivno smo radili na rekonstrukciji i dogradnji novih sadražaja na centralnom spomeniku na Palama gdje je oko 90 odsto projekta realizovano", kaže Parađina.