latinica  ћирилица
30/04/2024 |  12:36 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Amidžić: U Savjetu bezbjednosti nećemo iznositi našu istinu nego činjenice

Generalni sekretar SNSD-a i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić kaže u gostovanju za TV Prva da mu je drago što će se srski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti i što će Srbi imati priliku da iznesu ne našu istinu, nego činjenice.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

- Dovoljno je da imate priliku da iznesete neke činjenice. Nećemo iznositi našu stranu istine, nego činjenice. Raduje me prilika da će srpski član Predsjedništva BiH moći da izađe sa tim i takvim podacima. Zahvalio bih se prijateljskim zemljama, a prije svega Srbiji i njenom rukovodstvu na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem - navodi Amidžić.

Dodaje, da veliki broj zemalja se neće opredijeliti po tom pitanju, ili će biti protiv.

- Bilo bi strašno da su sve zemlje jednoglasno prihvatile tu rezoluciju. U modernom društvu se pokazuje da postoji veliki broj zemalja koje razumiju težinu tog pitanja i ne žele da tome pristupaju na taj način. Ljudi koji se bave tom strukom su iznijeli svoje stavove, i nemali broj je onih koji smatraju da je bio strašan zločin, a ne genocid. Pozadina je dublja, a to je da se Srbima stavi etiketa genocidnog naroda. To predstavlja ozbiljnu platformu zarad nekih budućih planova vezanih za ovaj region. Kada imate tu etiketu, vaša pozicija je umanjena", rekao je Amidžić.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da će tražiti ratnu odštetu od Srbije, Amidžić poručuje da Konaković ne poznaje dovoljno dobro političku situaciju, iako se bavi politikom.

- Ako se vratimo unazad, 1919. godine napisano je jedno dobro djelo "Ekonomske posljedice mira" gdje je rečeno da ta reparacija i pitanje reparacije koje je tada bilo nametnuto Njemačkoj će dovesti ponovo do sukoba. Ta predviđanja su se obistinila kroz Drugi svjetski rat. Spominjati reparaciju 30 godina poslije sukoba u BiH i podizati tenzije na takav način je nešto što je apsolutno neodgovorno i pokazuje elementarno nepoznavanje kako političkih procesa, tako i ekonomije - dodaje Amidžić.

Ističe da Srbija kao ozbiljna država ne može sebi da dozvoli plaćanje takve jedne reparacije i da joj se postavi jedna takva etiketa.

- Ne vidim na koji način takvo političko djelovanje bilo kog pojedinca u BiH doprinosi stabilnosti unutar same BiH, ali i komšijskih zemalja kao što je Srbija - kaže Amidžić za TV Prva, prenosi ATV.

On napominje da za rezoluciju o Srebrenici ne postoji pravni osnov da se takvo pitanje postavi bez saglasnosti Predsjedništva BiH i da bi takav jedan proces trebalo da podrazumijeva saglasnost svih naroda u BiH.

- Kako je to mislio gospodin Konaković, meni nije poznato. Vjerovatno je ocijenio da će to biti dobar naslov u novinama. To pokazuje samo neozbiljnost i spremnost da kratkoročno podilazite ljudima koji su vas birali, ali je istovremeno neodgovoran potez. Prije svega prema nama koji živimo tu. Iz takvih sukoba svi mi možemo da izađemo manje srećni i sa velikim posljedicama. BiH ne može Srbiji da uradi ništa. Srbija je lider u regionu. S te strane to je samo podilaženje biračima. Ne trebamo ništa posebno govoriti da takva odluka nikada neće imati saglasnost srpskog naroda koji živi na 50 odsto teritorije - kaže Amidžić.

Govoreći o potezima Republike Srpske Amidžić naglašava da sve što se radi je stvar reakcije, a ne akcije.

- Guraju nas ka tome da nam postave nemoguće uslove za življenje. Ako kažemo da neko spominje raspad BiH, spominje ga gospodin Konaković sa takvim izjavama, ali i ostale kolege u Savjetu ministara. Zašto im je u interesu da BiH ne opstane u Dejtonskim okvirima, pitanje je za njih - dodaje Amidžić.

Kako Amidžić navodi, njemu je neshvatljivo, da i dalje žele da žive sa Srbima, iako ih smatranu genocidnim narodom.

- Ovdje je na sceni unitarizacija koja je moguća samo ako Srbi ne postoje. Da ne postojimo kao narod neće dočekati, a ako naprave situaciju da je nemoguć zajednički život, njihova je odgovornost za razlaz u BiH. Mislim na političare u BiH i strane ambasade koje podržavaju svojim djelovanjem takvu priču - kaže Amidžić.

Ratnohuškačke izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza generalni sekretar SNSD-a je nazvao bombastičnim i poručio da im se ne treba pridavati pažnja.

- Nažalost, istorija i to pokazuje da su Srbi nerijetko stradali u prošlosti, ali su bili na strani istine. Otkud rat u glavama Bošnjaka i Zukana Heleza i nakon 30 godina od kraja rata, je pitanje za njih. Helez je ličnost koja iznosi bombastične izjave, priviđaju mu se vojne formacije i kampovi u Srpskoj. Ne treba tim izjavama pridavati pažnju. S druge strane, sramota je da takav čovjek obavlja takvu funkciju, pa i u BiH. Zamislite da 70-tih godina kada je u fokusu bila ekonomija i bolji standard, da se u Evropi pričalo o ratu. Samo Zukan Helez i nakon toliko godina priča o takvim glupostima. Vjerovatno nije ni učestvovao u ratu pa zato tako priča - kaže Amidžić.