latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:22 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Generalni štrajk u bilećkom Domu zdravlja (VIDEO)

Finansijska kriza sa kojom se već nekoliko godina suočava bilećki Dom zdravlja, kulminirala je danas generalnim štrajkom svih radnika ove ustanove.
Bileća - štrajk u Domu zdravlja - Foto: RTRS
Bileća - štrajk u Domu zdravljaFoto: RTRS

Radnici zahtijevaju hitno imenovanje direktora Doma zdravlja, isplatu tri i po plate, rješavanje finansijke krize u ustanovi i aktivnije uključivanje lokalne zajednice. Krivicu za katastrofalno stanje u Domu vide u neadekvatnom postupanju opštinskog rukovodstva i nesavjesnom radu bivšeg direktora.

Nema plata ni doprinosa, nema osnovnih sredstava za rad i pružanje pomoći pacijentima, zbog dugovanja Domu zdravlja se isključuje voda, a započeta rekonstrukcija vrijedna milion KM završila je u ruševinama. Sve su to razlozi zbog kojih su, kako sami kažu, radnici Doma danas počeli štrajk.

- Mi ovim štrajkom ne štitimo sebe i svoje interese, nego interese ove ustanove - kaže Marina Bošnjak, predsjednica Sindikalne organizacije DZ Bileća.

Milenko Granulić, predjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske naglašava da Dom zdravlja u Bileći već dvije i po godine nema menadžera, te da radnici traže odgovornost za stanje u ovoj ustanovi.

Dugovanja Doma zdravlja po raznim osnovama trenutno iznose oko 3.800.000 KM. Ukoliko se hitno ne imenuje novi direktor, pošto je prethodni direktor Neđo Simović odnedavno u penziji a čije imenovanje je takođe bilo sporno, ustanova će tonuti sve dublje, upozoravaju radnici.

- Mislim da je ovo posao za Tužilaštvo. I revizorski izvješataj je sa rezervom - ističe Radovan Bošnjak, radnik Doma.

Opština, kao osnivač, budžetom za ovu godinu planirala je izdvajanje od svega 5.000 KM za Dom zdravlja. Više ne može, jer su prilivi u budžet umanjeni, kaže načelnik Miljan Aleksić. I on, kao i granski sindikat, na mjestu novog direktora vidi Slavka Boljanovića, koji je do sada po odlucu Upravnog odbora obavljao funkciju zamjenika direktora.

- Zamjenik je Boljanović. Mislim da bi on mogao da bude direktor - kaže Aleksić.

Boljanović kaže da će se prihvatiti te obaveze ako se stvore uslovi i napravi dobar sanacioni plan.

Trebalo bi da uslijede razgovori svih strana, od opštine do resornog ministarstva, ne bi li se razvezao čvor svih problema ove ustanove. Do daljnjeg, građani Bileće, osim hitnih slučajeva, neće imati osnovne usluge zdravstvene zaštite.