latinica  ћирилица
27/04/2024 |  21:02 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

"Rusija pravi prijatelj BiH, uticaj Zapada maligan"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska pod ogromnim pritiskom, da Zapad traži nekoga ko je dovoljno mali da bi demonstrirao svoju silu za razliku od Rusije koja, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, nesumnjivo doprinosi njegovoj implementaciji.
Moskva (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Moskva (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Rusija nesumnjivo doprinosi implementaciji sporazuma za razliku od SAD, britanskih pa čak i EU članica kao što su Njemačka i Francuska, kao i same EU koja je modelovala Dejtonski sporazum zaobilazeći adekvatne procedure - istakao je Dodik u intervjuu za Raša tudej.

On je naveo da se Rusija od početka bori za vladavinu prava što je stavlja na pravi put uspostavljanja stabilnosti, dok drugi ne mogu da kažu isto.

- Mislim da su ljudi na Zapadu postali frenetični i oni u svom bijesu i nemoći traže nekoga ko je dovoljno mali, a što smo mi, da demonstriraju svoju silu. Otežati život Republici Srpskoj ne zahtijeva mnogo vještine ni sile - istakao je Dodik i ukazao da Zapad promoviše svoja pravila koja se bukvalno mijenjaju svaki dan i zahtijevaju da se cijeli sistem savije kako bi se uklopio u njihove zahtjeve, što nije moguće.

Dodik je rekao da se istinska veličina mjeri razumijevanjem i pomaganjem slabijem, a ne kažnjavajući ih do te mjere da to ugrožava njihovo političko, pa čak i biološko postojanje.

Prema njegovim riječima, upravo zato Rusija igra veoma važnu ulogu, a to je održavanje sistema koji se zasniva na vladavini prava na međunarodnom nivou.

- Uloga Rusije u Savjetu bezbjednosti UN pokazala se kao veoma značajna sa tačke razumijevanja cijele situacije. U tom smislu mi se nalazimo u situaciji gdje BiH ima svoj Ustav koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji su garantovale velike sile, a koji je jasan, precizan, funiconalan i prevodiv. Pa ipak, realnost je sasvim drugačija jer je nastala kao posljedica stalnih intervencija prvenstveno iz SAD, Britanija i određenih članica EU - istakao je Dodik.

On je naveo da situacija postaje još teža kada se u proces donošenja odluka uključe i stranci - Nijemac koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je samo doveden u BiH i predstavljen kao visoki predstavnik.

- Prema Aneksu 10 Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, FBiH, i BiH u cjelini moraju da se usaglase oko imena visokog predstavnika, a nakon toga izbor te osobe mora da potvrdi Savjet bezbjednosti. Ništa od toga se nije dogodilo, pa ipak imate čovjeka čije se odluke pretaču u zakon dodatno destabilišući BiH - upozorio je Dodik.

On je ocijenio da je pristup Rusije najbolji pristup.

- Mislim da je pristup Rusije koja čuva vladavinu prava, a što je norma, ujedno poštujući unutrašnje sporazume aktera, ne birajući strane, najbolji pristup i to je pravi prijatelj BiH. Međutim, zapadna propaganda pripisala je Rusiji maligni uticaj što ukazuje da je samo prisustvo Rusije, koja je zainteresovana za lokalna pitanja, na neki način negativno. Ako je išta maligno onda je to američki i britanski uticaj pa čak i uticaj EU, a što podriva fundamentalni princip vladavine prava. Čineći to EU samu sebe uništava, a ne samo nas - zaključio je Dodik.

POTEZI ZAPADA U VEZI SA KOSOVOM KOORDINISANI I SA PREDUMIŠLjAЈEM

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je Srbija poštovala sve sporazume sa Zapadom, a ipak žele da joj oduzmu Kosovo i Metohiju, uz zaobilaženje svih procedura.

On je istakao da to potvrđuje aktuelna situacija u Savjetu Evrope.

- Samo članice UN mogu da budu članice Savjeta Evrope. A Kosovo to nije, pa ipak oni organizuju glasanje u tom smislu. Sve to predstavlja kršenje propisa, oni stvaraju propise kako im to odgovara. To samo govori u prilog tome kako su ti potezi učinjeni sa predumišljajem. Apsolutno sam uvjeren da su te stvari koordinisane. Na kraju krajeva, strane koje to promovišu su iste - rekao je Dodik, te dodao da je Srbija bila naivna.

Dodik je istakao da Srbi ne traže saveznike koji će se samo držati njihove politike.

- Mi tražimo saveznika koji će da razumije i sa nama ući u dijalog o našim problemima, a ne one koji će donositi odluke u nakim dalekim kancelarijama i nametati neosnovana rješenja. To neće uspjeti nigdje na svijetu - istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da Zapad pokušava da nametne svoj narativ liberalizma mnogim zemljama.

- Pogledajte kako su one prošle. Naravno, oni žele da njihova istina bude jedna i jedina, a vjerujem da u namjeri da to održite morate naći mjesto gdje možete da pokažete silu i da to činite Srbima ili nekom drugom - rekao je Dodik, dodajući da je Ukrajina, na primjer, potpuni fijasko Zapada.

On je rekao da Zapad vodi rat protiv Rusije koristeći ukrajinski narod kao posrednike.

- Bio sam na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti 2007. godine i čuo sam govor predsjednika Vladimira Putina. I šta je radio sve godine nakon toga, i nije bilo puno zahtjeva Zapadu - nemojte ići u Ukrajini, mi tamo ne želimo NATO, kao što SAD ne žele nikoga u Kanadi, Meksiku ili na Kubi. Zašto Rusija ne može da ima isto? - upitao je Dodik.

On je rekao da u realnosti Ukrajinci odrađuju Zapadu prljav posao.

- Zapad podstiče rat do posljednjeg Ukrajinca dajući milijarde. Činjenica je da je Zapad izgubio sposobnost da ima pravog lidera, nema nikoga ko može da preuzme tu ulogu. Sa druge strane su SAD iskoristile i oslabile EU do te mjere da vjerujem da će EU za nekoliko godina biti zastarjela - zaključio je Dodik.