latinica  ћирилица
Prvaci sveta
Domaća serija
Prvaci sveta
20:10
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
O EMISIЈI
Prvaci sveta

PRVACI SVETA, domaća serija      od 11.5.      pon - pet u 20.10  

Nakon igranog filma „Bićemo prvaci sveta" naše junake gledaćemo i u TV seriji „Prvaci sveta“.

Već poznata glumačka ekipa koju predvode Strahinja Blažić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković, Marko Јanketić, Leon Lučev, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, i ostali, dobila je značajno pojačanje.

Osnovna linija priče smještena je u 2001. godinu, ali nas radnja, kroz sjećanja glavnih junaka, vraća i u prošla vremena kada je tadašnja Јugoslavija ostvarila izuzetne uspjehe na svjetskoj košarkaškoj sceni, sa naglaskom na prvu titulu prvaka svijeta 1970. godine u Ljubljani.

U avgustu 2001. godine u Istanbulu reprezentacija osvaja novo evropsko zlato, ali samo dva mjeseca kasnije umire Nebojša Popović.

Uloge: Strahinja Blažić, Žarko Radić, Leon Lučev, Rade Šerbedžija, Nevena Ristić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković, Marko Јanketić, Dragan Mićanović, Radivoje Bukvić, Sergej Trifunović, Slaven Došlo,Iva Babić, Nebojša Dugalić, Јure Henigman, Goran Bogdan, Јohn Savage, Tamara Dragičević, Nina Јanković, Stefan Kapičić, Igor Kovač, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić, Lazar Ristovski,Katarina Čas...

Produkcija: Intermedia Network

Režija: Darko Bajić

Producent: Dejan Petrović

Kreativni producent i koproducent: Zvonimir Šimunec
Izvršni producent: Balša Đogo

Scenario: Nebojša Romčević, Goran Svilačić, Gordan Mihić, Branka Grbić

Direktor fotografije: Zoran Јovanović

Muzika: Zoran Kiki Lesandrić

Kostim: Dragica Laušević

Montaža: Filip Dedić

 

SINOPSIS

Serijal od prvih 12 epizoda odvija se u nekoliko različitih vremena - priča počinje 2001. godine u vrijeme odvijanja Evropskog košarkaškog prvenstva u Turskoj kada je reprezentacija osvojila važno zlato ali i prati sve one događaje koji su doveli do osvajanja prve zlatne medalje reprezentacije u Ljubljani 1970-te godine.

Na početku priče susrećemo mladu novinarku Nevenu koja dobija važan zadatak da napravi emisiju o istoriji košarke kod nas koja će se prikazati nakon završenog prvenstva u Turskoj. Nevena ne zna mnogo o sportu ali njen deda, važni akter ove priče, upućuje je na samo jednog čovjeka - na oca jugoslovenske košarke Nebojšu Popovića.

Paralelno sa Neveninim ličnim događajima, pratimo odvijanje tog intervuja kroz koji se Nebojša prisjeća samih početaka košarke kod nas, od osnivanja Crvene Zvezde, formiranja reprezentacije do prvih nastupa i uspjeha. Kroz njegove reči oživaljavaju nam i ostala trojica najbitnijih ljudi kod nas u košarci Radomir Šaper, Aleksanar Nikolić i Bora Stanković čije je prijateljstvo bilo temelj kasnijih velikih uspjeha naše reprezentacije. Pratimo i njihove lične priče, ljubavi, odnose. Kroz njihove događaje i iskustva Neveni se otvaraju svjetovi o kojima ništa nije znala, pogotovo o komunizmu kao jednom potpuno drugačijem načinu života.

Važan junak Nebojšinog sećanja je i major Udbe koji je imao zadatak da čuva i kontroliše igrače i reprezentaciju, često dolazeći u sukobe sa njima, a to je upravo Nevenin deda, sada general u penziji Dane Štukalo. Kako to odmah nije znala, Nevena prećutkuje Nebojši činjenicu čija je unuka zapravo, a koja će pred kraj dovesti do toga da umalo ostane bez intervjua.

Ipak, na kraju, dolazi do velikog i važnog susreta poslije toliko godina između Nebojše Popovića i Dana Štukala. Nakon trideset godina, otkrili su jedan drugome ono što se nije nekada smjelo otkriti, a mi smo sa pričom o istoriji košarke zastali u 1970- toj godini i osvajanju prvog zlata. U nastavku serije i novih 12 epizoda čeka nas košarkaški istorijat od 1970- do današnjeg vremena.

 

 

Redakcija: Dokumentarni i strani program