X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Svilen konac
14:05 | četvrtak, 27. April
Svilen konac: Emisija narodne muzike
Poštovani slušaoci, pred vama je još jedno izdanje emisije narodne muzike “Svilen konac”. Nedavno smo vam govorili o narodnim kletvama, a danas pričamo o još jednoj negativnoj kategoriji koja oslikava ružnu stranu naše govorne kulture. Kroz naš kontakt program četvrtkom, razgovaramo o narodnim psovkama. Naravno, nećete ostati uskraćeni za dobru muziku, narodne mudrosti, aforizme te humor ZVRK-ovaca. Uz vas je i danas Danijel Šarić.
Higijena života
20:00 | četvrtak, 27. April
Higijena života: Hiljadito izdanje emisije
U ovom hiljaditom jubilarnom izdanju emisije Higijena života govorićemo o projektu nazvanom:”Mala škola zdravlja”. Izbor teme, nije slučajan. Naprotiv sa konceptom ove zdravstveno- naučno obrazovne emisije ima zajedničkih tačaka. Takođe i zareza. A to znači da je zdravstveno prosvjećivanje dugotrajan proces sa različitim metodama i pristupima. Zajednički cilj je formiranje kritičkog mišljenja u opštoj javnosti, ali i akademskoj zajednici na osnovu mjerodavnih izvora medicinske i njoj srodnih-graničnih nauka. Kao autoricu ovih emisija vodila me maksima: “Da me ne mogu ponijeti lijepe riječi, koliko djela.” Da li se ovo odnosi i na pomenutu Malu školu zdravlja, imaćemo priliku da to ocjenimo i procjenimo posredstvom razgovora sa prof. dr Nenadom Babićem, koordinatorom ovog zajedničkog projekta Centra za medicinska istraživanja odnosno sadašnje Јavne zdravstvene ustanove “Deamedika” i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.
Najsvjetlije stranice umjetničke muzike
22:15 | četvrtak, 27. April
Najsvjetlije stranice umjetničke muzike: Emisija klasične muzike
I večeras smo s Vama , poštovani slušaoci, ljubitelji klasične muzike, u novom izdanju emisije koju smo rezervisali za popularna djela najslavnijih svjetskih autora. Ukoliko se odlučite da i ovom veče provedete sa nama, na talasima radija RS, imaćete priliku čuti izbor klavirskih kompozicija Frederika Šopena, Ludviga Van Betovena, Franca Šuberta, Јohana Sebastijana Baha i Volfganga Amadeusa Mocarta. Na programu smo od 22 časa i 15 minuta.
Izvornik
11:00 | nedjelja, 30. April
Izvornik: Emisija izvorne narodne muzike
„Gdje god nađeš zgodno mjesto, ti drvo posadi, a drvo je blagorodno, pa će da nagradi.” Religija drveća i biljaka kod starih Srba bila je veoma razvijena. Srbi nisu bili izuzetak u odnosu na druge narode, ali je od značaja to da se mnogo toga sačuvalo do današnjih dana kroz pravoslavno hrišćanstvo, prije svega Badnjak i Zapis. Nedjeljna emisija donijeće samo dio priče o narodnom vjerovanju i praksi kroz vijekove.