X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

Studiorum
20:00 | utorak, 23. Maj
Studiorum: Zloupotreba psihoaktivnih supstanci
Zloupotreba psihoaktivnih supstanci, poznatija u javnosti pod pojmom-narkomanija, vjekovni je socijalni i zdravstveni problem. Odavno su prepoznate generacijske posljedice. Međutim, rezultati borbe su sporadični, što može navesti na zaključak da je današnja paradigma o zavisnosti politički motivisana. Postoje mnoga istraživanja koja u tom pravcu osvijetljavaju naličje ove masovne pojave. Imaćemo ekskluzivnu priliku da tu drugačiju priču o zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, odnosno droga, čujemo večeras u emisiji. Ne zaboravimo i novi momenat- opštedruštvene digitalizacije koja naše biološko biće, svakim danom sve više, vodi ka tehnološkom. Otuda empatija, krucijalna vrijednost čovjeka, gubi trag u generacijama mladih.
Najsvjetlije stranice umjetničke muzike
22:15 | utorak, 23. Maj
Najsvjetlije stranice umjetničke muzike: Emisija klasične muzike
Popularna djela klavirske literature ispuniće vrijeme naše večerašnje emisije koju posvećujemo umjetničkoj muzici. U redovnom terminu od 22 časa i 15 minuta, preporučiću vam kompozicije iz opusa Ludviga Van Betovena, Manuela De Falje, Frederika Šopena i Volfganga Amadeusa Mocarta. Ukoliko ste ljubitelji ovog muzičkog žanra, vjerujemo da je to dovoljan razlog da i večeras svoje vrijeme podijelite sa nama na talasima Radija Republike Srpske.
Razbudilnik
09:00 | srijeda, 24. Maj
Razbudilnik: ЈUTRO I RADIO SU IZ ISTE PRIČE
Učenici se danas u školi više koriste latinicom. Ona je potrebna za engleski, latinski, matematičke i hemijske formule. Јoš važnije, koristi se u radu na računaru i kucanju SMS poruka. Čak 28,5 odsto njih koriste više latinicu od ćirilice, dok ispitanici koji nisu na internetu daju prednost ćirilici. U savremenom svijetu komunikacije, bez latinice ne može. Osobe starosti od 20 do 29 godina latinicom se koriste čak 47 odsto više nego ćirilicom. Starije osobe su okrenute ćirilici i skoro 60 odsto njih starosti od 70 do 75 godina koristi ćirilicu kao glavno pismo. Kako sačuvati to nacionalno blago? Kako sačuvati ćirilicu?
Dobro veče, čovječe
20:00 | srijeda, 24. Maj
Dobro veče, čovječe: večernje putovanje kroz život
Branislav Leka Lečić, srpski glumac sa bogatom političkom biografijom ispričaće nam svoju životnu i profesionalnu priču. Listajući vlastiti spomenar Lečić će nas voditi filmskom stazom na koju je zakoračio ustanovivši parametre za sva naredna tumačenja neprilagođenih likova. Ulogama odlučnih, beskompromisnih likova, uvjerenih u ispravnost vlastitih postupaka, Lečić je pobrao simpatije filmske i pozorišne publike. Pažnju javnosti privlači i političkim djelovanjem koje je inicirano potrebom da učestvuje u stvaranju boljeg života na prostoru kojem nesebično pripada. Srijeda, 20 časova, emisija Dobro veče, čovječe! Pridružite nam se!